Klimaträtt, samarbete för minskade utsläpp

Förra veckan presenterades projektet Klimaträtt. Såg fram emot att få lära mig mer om det sedan jag hört om det tidigare, då på ett seminarium om konsumtion och utsläpp.

Anna Karin Lindberg som arbetar med hållbarhetsfrågor inom mat på Ica berättade inledningsvis att det är ett samarbete med WWF Sverige, representerat av Anna Richert. De påminde om vad som är de värsta bovarna; matsvinet och köttkonsumtionen. Är det något man som privatperson kan göra för klimatet så är det att tänka på dessa saker. Maten räcker för att försörja världen om man slutar slänga mat och fördelar den rätt, dvs inte ger merparten till djur som sedan äts av ett i sammanhanget fåtal människor.

Personligt klimatkonto

För att kunna nå en positiv förändring men samtidigt slippa göra uppoffringar och göra det dyrare så har nu flera aktörer tillsammans arbetat fram Klimaträtt. Det är en förlängning av ett tidigare litet projekt, One tonne life, och man hoppas genom detta att många ska bli inspirerade och kunna göra skillnad.

De som bor i detta utvalda hus har tillgång till en app där man börjar med att lägga in sina uppgifter i klimatkontot. Målet är sedan att reducera utsläppen med 40 % och via appen så följer man hushållens utsläpp. Appens liv symboliseras av en isbjörn som har mer eller mindre bra miljö att leva i beroende på hur mycket familjen släpper ut. Ett smart drag för att väcka engagemang hos alla i familjen. En söt liten kompis vill man ju hjälpa, hur många var det inte som la ner massor av tid att vårda sina Tamagotchi för ett gäng år sedan? Kan man få igång samma engagemang här?

Isbjörn Klimaträtt

Kosten stor inverkan

Ett sätt att direkt minska på utsläppen är att börja äta vegetariskt. Även en dag i veckan gör skillnad! På Chalmers har man räknat fram medelvärde för olika produktgrupper och där återigen konstaterat att nötkött står för de i särklass största utsläppen och sedan är det fallande skala där rotfrukter ligger lägst med endast en bråkdel så mycket.

Vegotrenden göra att fler skippar kött vilket gör att hälsoeffekterna också blir bättre. Bara vid en minskning av kött fick deltagarna bättre värden. Så även om du inte är redo att slå om till 100 % vegetarisk kost från ena dagen till den andra så gör det verkligen skillnad på många sätt att minska på köttet. Ica har för ändamålet tagit fram recept som ska förenkla detta och som visar hur enkelt det är att göra skillnad. För det är det och enligt en undersökning  de gjort är det många som vill göra skillnad och ju mer information man kan ge desto fortare bör en förbättring kunna ske. Vilja att bidra Klimaträtt

Det som är intressant med detta projekt är att se hur ”vanliga” familjer kan minska sina utsläpp. De som deltar är inte några utvalda familjer speciellt intresserade av miljöfrågor utan helt vanliga familjer som lever som de flesta andra och fick möjlighet att delta tack vare sitt boende. UppsalaHem som är fastighetsägare tror att de blir en mer attraktiv värd genom att delta i detta, men även internt för att visa sina anställda att man bryr sig om dessa frågor.

Samarbete förutsättning för projektet

Det är alltså ett samarbete mellan flera aktörer och Fredrik Holm Från UppsalaHem påpekar vikten av detta, i synnerhet den nya tekniken som kommer att kunna bidra till många intressanta lösningar framöver. Detta projekt är en första del där Chalmers varit delaktiga i det tekniska och ju mer man kan utveckla det för att minimera energiåtgång och utsläpp desto bättre. Samtidigt som man gör det enkelt för de boende, många vill bidra men samtidigt finns ett motstånd mot det som känns som uppoffringar.

Ska bli intressant att följa detta, hoppas att fler fastighetsägare följer efter. Med teknik som gör att olika klubbar och medlemsskap ska kunna ansluta sig borgar det för en bra möjlighet till utvidgning av projektet.

4 kommentarer på “Klimaträtt, samarbete för minskade utsläpp

  1. Pingback: Expansion för renare textilproduktion | Vego Eco

  2. Pingback: ElectriCity – hållbar kollektivtrafik | Vego Eco

  3. Pingback: Minska klimatpåverkan i vardagen | Vego Eco

  4. Pingback: App som hjälp för att minska din klimatpåverkan | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: