Kaffefestival utan mjölk

Just nu pågår Kaffefestivalen i Stockholm, en festival med kaffeskola, föreläsningar, provsmakning mm. Vad som är speciellt sedan förra året är att den är mjölkfri.

Way Out West fick väldigt mycket uppmärksamhet när de gjorde sin festival först köttfri, sedan även mjölkfri. Men Kaffefestivalen var mjölkfri redan förra året och fortsätter det spåret i år genom att endast använda Oatlys iKaffe.

Om alla svenskar gjorde likadant skulle det motsvara en minskning av växthusgaser med 185 000 ton. En summa som är svår att greppa men tänk dig en motsvarighet på 328 286 flygresor till Thailand. Det säger en del. Många blir alltmer medvetna om flygets inverkan på klimatet och inser att en Thailandsresa har stor negativ påverkan. Att göra denna jämförelse gör förhoppningsvis att fler inser vad det är de häller i kaffet. En klimatbov av stora mått. Globalt står kött- och mjölkindustrin för mer växthusgasutsläpp än alla transportmedel tillsammans. I Sverige står den för hela 75 procent av utsläppen från matkonsumtionen.

För den lattekräsna så intygar Tobias Palm, Sveriges barista 2014 att iKaffe är perfekt att skumma, lättare att göra kaffekonst med och dessutom ”grymt god”. Så inga ursäkter, välj vegetabilisk mjölk i kaffet framöver.

Lämna ett svar

%d