Choklad- och mandeltårta, recept

Lättbakad tårta med härlig chokladsmak med mockakaraktär. Smidigt att ha i frysen och ta fram när det kommer oväntat besök.

Hjärtans dag, chokladtårta med mandel

Botten:
250 g digestivekex
100 g (mjölkfritt) margarin

Fyllning:
1 dl (växtbaserad) mjölk
1 dl kakao
1 dl mandelsmör
1 dl ljus sirap
1 krm salt
50 g mörk (mjölkfri) choklad
2,5 dl (växtbaserad) vispgrädde

Dekoration:
Hackad choklad

Mixa digestivekexen lätt i en matberedare. Klicka ner margarinet och mixa igen tills allt är fint fördelat. Tryck ut kexmassan i en springform, ställ svalt medan du gör fyllningen.

Blanda mjölk, kakao, mandelsmör, sirap och salt i en kastrull. Värm så att det kokar upp och låt sjuda några minuter så att det tjocknar till en jämn smet. Låt svalna. Hacka under tiden chokladen och vispa grädden riktigt fluffig.

Rör försiktigt ner mandelsmeten och den hackade chokladen i grädden, spara lite av chokladen till garnering. Häll gräddfyllningen över tårtbottnen och ställ in i frysen, minst fyra timmar behövs för att den ska stelna men låt den gärna stå längre.

Ta fram tårtan en stund innan servering om den har stått länge i frysen. Strö över hackad choklad, servera!

Vegansk choklad och mandeltårta

Vegan på besök? Tänk på att använda ingredienser utan komjölk om du vill ha en vegansk tårta och möjlighet att bjuda även mjölkallergiker på den. Av denna anledning står det växtbaserat vid ingredienserna, ta den mjölk du föredrar, gärna mandel i detta fall då det ytterligare lyfter mandelsmaken i tårtan.

SparaSpara

SparaSpara

En kommentar på “Choklad- och mandeltårta, recept

  1. Pingback: Tips i sommarhettan | Vego Eco

Lämna ett svar

Upptäck mer från Vego Eco

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa