Kan korv bryta köttnormen?

Korv med bröd, senap och ketchup

Är det för kontroversiellt att skippa animalier i kosten? Törs man stå för det vegetariska eller är det fortfarande för annorlunda?

Frågor som börjar snurra då nyheten om att vinnaren i tävlingen Sveriges yngsta korvmakare korats även om jag är högst medveten om att korv är ett köttfäste och det inte alls handlade om något annat än just korv. Vinnaren blev en korv baserad på kyckling trots att det fanns en korv, troligen två, som var baserade på vegetariska råvaror.

Med detta sagt så är det säkert en god korv, för de som nu kan finna njutning i att äta andra individers kroppar. Men oavsett inställningen till det, hur stark är fortfarande normen? Vi kommer sannolikt aldrig få veta om det verkligen är så att denna korv var överlägset godast eller om man inte vågade lyfta ett vegoalternativ. Och eftersom det är barn som tävlar kan mitt modershjärta inte annat än att glädjas med alla dessa barn som fått chans att briljera med sina matlagningskonster.

Den vinnande korven var förhoppningsvis en godare korv men kan inte låta bli att börja tänka på detta med normer. Korven blir ett tillskott i Garants utbud av ekologisk korv så det handlar givetvis om försäljning. Men det är här jag vill se större ansvar från producenterna. Det är hur de kommunicerar och lyfter fram produkterna i butik som kan bidra till att vända köttnormen. Att presentera vego som något naturligt och bra istället för speciellt och annorlunda är chansen större att en större del av kunderna i butik väljer den varan. Undanskuffad till en vegokyl någonstans gör inte en produkt till storsäljare av sig själv.

Menystyrt vego 50/50

I just denna korvtävling som inledde dessa tankar pratar man om eko och ett steg i rätt riktning är initiativet att inför tävlingen sälja korv där hälften är kött och hälften vego. Man har på senare tid kunnat höra fler kockar inom både restaurang och skola som minskar på köttet i till exempel köttfärssåsen för att minska klimatavtrycket. Att ersätta delar – eller helst allt kött – med vegetariskt protein är förhoppningsvis en kommande trend och en sådan kan onekligen hjälpa till att driva köttnormen på flykt.

Jag håller tummarna för det. Som vanligt i dessa fall så hänger det positiva ihop, vegetariskt är bättre för både din egen hälsa, vårt klimat och icke att förglömma – alla dessa miljontals djur som föds upp i varierade grad av förfärliga förhållanden. Så välj en vegokorv nästa gång! Finns numer en uppsjö av varianter att välja bland. Även om det inte blev något nytt tillskott i Garants utbud denna gång.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: