Lista på prylarna du aldrig ska slänga

För att spara på jordens resurser ska vi använda, återanvända och återvinna så mycket som möjligt. Att handla begagnat är ett sätt att anamma detta på ett riktigt bra sätt. Enligt Blocket bidrog begagnathandeln på deras sida med att undvida 0,8 miljoner ton i utsläpp under 2015.

Under 2015 sparade Sveriges befolkning potentiellt 0,8 miljoner ton växthusgaser genom att handla begagnat istället för att köpa nytt eller slänga. Klimatnyttan kan jämföras med om Stockholm stads vägtrafik stod still i cirka ett år enligt Blocket som nu släpper en lista och en film som tydliggör vilka fem prylar som är allra viktigast att återanvända för miljöns skull.

Sverige en värsting

Sverige finns med på topplistan över länder med störst ekologiskt fotavtryck per person. Blocket vill bidra till att sprida kunskap om hur viktig begagnathandeln är för att minska utsläpp av växthusgaser och exploateringen av jordens resurser. “Vi är duktiga på begagnathandel i det här landet men vi kan bli bättre. Med vår kom ihåg-lista hoppas vi exempelvis att landets byrålådor töms på mobiltelefoner och att jeans eller skinnsoffor aldrig hamnar på tippen. Det mesta kan återanvändas, men vissa prylar är viktigare än andra att sälja eller skänka vidare eftersom de har särskilt stor negativ miljöpåverkan. Sälj dem vidare så gör du både miljön och plånboken en tjäns”, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

Begagnathandelns klimatnytta

Blocket genomför beräkningen av begagnathandelns klimatnytta i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet. Det är fjärde året man gör detta och i år har kalkylen uppdaterats med nya materialkakor för varor där utvecklingen går snabbt exempelvis datorer och TV- apparater.

Begagnathandeln skonar miljön genom att förhindra nya varor från att produceras. Därmed minskar besprutning, vattenkonsumtion, brytning av råvaror, växthusgasutsläpp, kemikalieanvändning och annat som är förknippat med nyproduktion, och som påverkar miljön negativt.

Svarta listan

Genom att ge produkter längre livslängd minskar också de utsläpp som sker i samband med avfallshantering. Blockets svarta lista, 5 prylar man aldrig ska slänga, utan alltid sälja eller skänka vidare enligt ett samarbete med Ethos International som valt ut produkter med särskilt stor miljöpåverkan:

Jeans, att producera ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten. Farligast av allt är alla giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning. Svarta och blå färger är värst.
Mobiltelefoner där produktionen av dessa och annan elektronik inte bara kräver miljöfarlig arsenik och cyanid. De innehåller dessutom flera konfliktmetaller vars brytning ligger bakom en rad konflikter i Centralafrika – såsom mutbrott, penningtvätt och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.
Cyklar då stålproduktion är extremt energikrävande. Att lyfta ett lass  järnmalm från gruvan i Kiruna kräver lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn.
Skinnsoffor, dessa kräver stora mängder mat till kossor, som i sin tur rapar och pruttar ut farlig metangas. Därtill krävs stål och träd, som ska växa i minst 50 år, för att utgöra soffans stomme. Tar här tippfället i akt att påminna om att animaliska produkter över huvudtaget bör minimeras. Välj vegetabiliskt, både produkter och kost, det är bättre för miljön.
Vitvaror vilka är mycket energikrävande såväl vid produktion som vid återvinning. Dock bör kyl eller frys äldre än 10 år hellre lämnas till återvinningcentral än säljas vidare eftersom de kan dra onödigt mycket el och innehålla miljöfarliga ämnen.

Bra tips, konsumera inte i onödan, köp helst begagnat när du handlar.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: