Kassar av sockerrör

Plastkassen har börjat dra åt sig uppmärksamhet mer och mer. Och bra är det, med högre medvetenhet kan förhoppningsvis konsumtionen gå ner.

Cirka 1,3 miljarder kassar används per år bara i Sverige. Förra året började Indiska att ta betalt för kassarna och även ändra på produktionen för att få mer miljövänliga kassar. Nu ska även ICA satsa på bättre miljöval. De har sedan 2011 sålt återvinningsbara plastkassar gjorda av sockerrör men tar det ett steg vidare genom att uteslutande ha sockerrörskassar i det centrala sortiment.

ICAs sockerrörskasse är gjord av så kallad grön polyeten. Den tillverkas av sockerrör vilket ger 85 procent mindre fossilt koldioxidutsläpp vid förbränning än vad oljebaserade kassar gör. Kassen är dessutom 100 procent återvinningsbar.

I och med detta har ICA Sverige nu helt uteslutit oljebaserade plastkassar i sortimentet. “Det känns väldigt bra att vi nu går hela vägen och bara tar in sockerrörskassar i vårt centrala sortiment. Vi har höga ambitioner i vårt klimatarbete, både i vår egen drift och i det sortiment vi säljer. Våra sockerrörskassar är ett steg mot att nå våra mål” säger Kerstin Lindvall, hållbarhetschef ICA Sverige.

Bra med miljövänliga val men önskar också mer kommunikation om detta från butikerna för att öka medvetenheten hos konsumenter. Det är snarare regel än undantag att man ser folk ta sina varor i kassar. Till och med de som redan har något att bära i, de tar sin nya kasse och stoppar den sedan i den kasse eller väska de redan har. Varför? Mycket onödigt.

Lämna ett svar

%d