KRAV-märkt glass

Sommaren gör sig påmind och suget efter glass kommer som på beställning. Och med detta lanseras åtta nya glassar som kan stoltsera med att vara KRAV-märkta. Totalt finns det nästan 70 KRAV-märkta sorter att välja på där man inte tillåter några konstgjorda sötningsmedel eller färg- och aromämnen.

KRAV-märkta produkter ska vara framställda så naturligt som möjligt och med KRAV-märkt socker, kakao och vanilj från odlingar där inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel använts. Men hur är det med det vegetabiliska utbudet?

Vego Eco har varit i kontakt med KRAV för att ta reda på detta. Det finns en del men det är långt ifrån så glädjefyllt som man kunde önska. Artisanglass har fyra stycken sorbéer, det är choklad, rabarber och plommon samt Ekopopps som är isglasspinnar.

Samma sak är det med Sänkdalens glass som har en sorbet, Fläder & Lime. Pipers Glace har en vegansk isglass, apelsin/mango och Solmarka Gårdsmejeri har även de en fruktsorbet som dock inte presenterat någon innehållsförteckning men sorbéer brukar oftast vara veganska.

Så långt väldigt deppigt om man är ute efter glass – noll stycken sånär som på lite isglass. Men så kommer ljusningen som heter Stikkinikki. Många veganer känner redan till detta företag som har sex glassbarer i Stockholm. Det är en oas för alla som vill köpa glass som är snäll mot både miljö och djur, alla deras sorbéer är veganska men de har även vegansk glass. Det framgår inte tydligt vilka glassar som är KRAV-märkta men den info som finns ger intryck av att all glass är det.

Glass från Stikkinikki, foto: Daniel Lagerborn

Glass från Stikkinikki, foto: Daniel Lagerborn

Att mjölkfri glass blivit lite lättare att få tag på sista åren är verkligen trevligt, riktigt så illa som det var för några år sedanifrågasättande brev skickades är det inte längre. Men det kan givetvis bli mycket bättre!

Hoppas att vi nästa år kan mötas av informationen att en del av KRAVs nyheter som presenteras då är veganska. Det behövs, snarast känns det lite motsägelsefullt att produkter baserade på en av de värsta miljöbovarna inom livsmedelsindustrin, komjölk, dominerar listan av KRAV-märkta produkter. Där borde istället vegetabiliska alternativ ligga i topp.

Lämna ett svar

%d