”Grönt” ska vara grönt och inget annat

Är ägg vegetariskt? Nej, alla vet att ägg inte är en växt men sedan händer det något när en närmar sig det vegetariska utbudet och dess flora av personer, värderingar och vokabulär. Sibylla har blivit fällda för att glida på sin formulering.

För vad är en vegetarian? Eller en vegan? Den frågeställningen var grunden till en krönika förra helgen då ordvalen och dess innebörd avhandlades. Anledningen var just att det torde vara självklart att om en är vegetarian så äter en inget annat än just vegetabiliska saker och varken ägg eller mjölk är det. Men så funkar det inte längre.

Dock ska rätt vara rätt och Sibylla har blivit anmälda och även fällda av Reklamombudsmannen för reklam av ”Green Meal”. En meny bestående av ”En välsmakande vegetarisk hamburgare för dig som vill ha ett grönt alternativ”. Följt av en mindre text ”Vegetarisk burgare 90g, grovt bröd, Future Fries och dryck”. Bilden kompletterades även med information om vidare val; pommes frites, mos och sallad. Så långt bra, härligt om fler erbjuder vegetariska alternativ likt Max föredömliga gröna satsning.

Men det är inte riktigt så bra. Väljer en att sedan ta reda på vad denna meny verkligen innehåller så framgår det att hamburgaren innehåller ägg­vita, att hamburgerdressingen innehåller äggula och att moset innehåller mjölk- och gräddpulver. Inget kött men ändå knappast vegetariskt.

Sibylla Green Meal

Som Sibylla presenterade sin OVO-vegetariska burgare innan fällningen.

Denna produkt borde således marknadsföras som lakto-ovo-vegetarisk. Sibylla försvarade sig med att vegetariskt “är produkter, måltider med mera, som inte innehåller animaliskt kött. Under benämningen ”vegetariskt” kan det då ingå mjölk och ägg, till skillnad från benämningen ”veganskt” där inte något från djurriket förekommer”.

Sibylla menar vidare att de märkt av en växande förvirring kring ”vegetariskt” och ”veganskt” hos gästerna och att benämningar med tillägg som exempelvis ”lakto-ovo-vegetariskt” blivit allt vanligare för att ytterligare tydliggöra innehåll om mjölk och/eller ägg. Ja, borde vara så självklart. Låt produkterna kallas vad de är så behöver det inte vara några problem. De har fällts i denna anmälan och i dag benämns Green Meal tydligt som OVO-vegetarisk burgare.

Så bra, för som det konstateras i detta fall så får inte produkter som innehåller annat än vegetabilier marknadsförs som vegetariska. Fortfarande så finns dock det allmänna språkbruket kvar och där är det svårt att ha lagar att luta sig mot. När servisen på en restaurang erbjuder dig mat innehållandes ägg trots att du frågat efter vegetariska alternativ är knepigare. Då blir det som konstaterats tidigare helt enkelt avsevärt enklast att fråga efter veganska alternativ. Oavsett om du tycker det är rätt eller fel, eller om du är vegan eller inte. För det är inte samma sak. Men enklast blir det.

3 kommentarer på “”Grönt” ska vara grönt och inget annat

  1. Pingback: Köttproducent lanserar vegetariskt | Vego Eco

  2. Pingback: Kokboken Fyra årstider i vegoköket | Vego Eco

  3. Pingback: Är mjölk, ost och ägg vegetariskt? | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: