Plast dödshot mot havslivet, 5 saker du kan göra

Plastkonsumtionen har stor inverkan på vår miljö och nu höjs varnande röster för att havet kommer att bestå av mer plast än fisk 2050. Skrämselpropagande eller har vår plastkonsumtion och slarv spårat ur?

De senaste 30 åren har mängden plast som produceras ökat dramatiskt, globalt sett är det över 300 miljoner ton. Av denna ogreppbara mängd är det hela 85 procent som aldrig går vidare till återvinning. Det betyder att det finns enormt mycket plast ute i naturen och en majoritet hamnar i våra vatten.

En följd av att plasten hamnar i naturen är att cirka 700 vattenlevande arter går mot utrotning. En studie visar att 50 procent av havssköldpaddor har plast i sina magar och 99 procent (!) av sjöfåglar kommer att ha fått i sig plast 2050.

One Green Planet har för att uppmärksamma och stoppa denna utveckling startat kampanjen #CrushPlastic och med enkel grafik visualiseras fakta som knappast kan lämna någon oberörd inför det faktum att det är dags för en rejäl förändring:

 • Varje år används 100 biljoner plastkassar varav stor del slutar i våra hav
 • 1 biljon tandkrämstuber hamnar i mark och slutligen i haven
 • Varje dag konsumeras 500 miljoner sugrör
 • Varje minut används en miljon engångsmuggar där stor del av dem slutar i haven

MarineAnimalsGroceryBag

Det är minst sagt skrämmande mängder som konsumeras som sedan inte tas omhand. Genom att bli medveten om hur mycket plast som finns omkring dig kan du lätt minska konsumtionen, att bli medveten om problemet betyder mycket bara det. Tips på vad du kan göra:

 1. Återvinn!
  Att tänka efter vad som konsumeras och framförallt, var du gör av det. Släng inte – återvinn!
 2. Tacka nej
  Säg nej till sugrör i drinken, små plastskedar till kaffet, drinkpinnar och annat onödigt.
 3. Tygkasse
  Ha alltid med dig en tygkasse i väskan som du kan bära hem det du handlar i.
 4. Egen mugg och flaska
  Om du tycker om att köpa kaffe på vägen, ha med dig din egen kopp – att dagligen köpa kaffe i engångsmuggar är rena galenskapen, samma sak med vatten.
 5. Hygeinprodukter
  Ett område som är en riktig plastbov är hygeinprodukter. Dels alla förpackningar men även själva produkterna. Peeling innehåller upp till 100 000 mikroplaster, små korn av plast som ska polera huden. Dessa fångas inte upp i reningsverken utan åker rakt ut i sjöar och hav. Byt till ekologisk hudvård, det gör stor skillnad för både miljö och din egen hälsa.

På #CrushPlastic kampanjsida finns massor av bilder, länkar och fakta om du vill fördjupa dig i detta. Avgörande för vår miljö, hav och djur är att alla blir medvetna om detta. Att konsumtionen är så stor är onödigt och det som konsumeras kan vi alla se till att öka återvinningen för. Ett litet steg i rätt riktning hos många personer gör stor skillnad.

3 kommentarer på “Plast dödshot mot havslivet, 5 saker du kan göra

 1. Pingback: Grattis till vinnarna! | Vego Eco

 2. Pingback: Fräschare med miljövänlig hudvård | Vego Eco

 3. Pingback: Out to Sea, en utställning om plastskräp till havs | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: