Kokboken Fyra årstider i vegoköket

Gryta i tallrik med svarta ränder längs kanten, en gaffel ligger på vänster sida. Står på vinröd duk.

Allt fler väljer att bli vegetarianer eller tar bort det animaliska några dagar i veckan, många av klimatskäl. Ytterligare en intressant aspekt ur klimathänseende är att äta efter säsong.

Tidningen Hälsa har anammat dessa två aspekter i boken Fyra årstider i vegoköket. Boken innehåller 134 recept som är uppdelade efter säsong med ambitionen att inspirera till att äta grönare.

Det är Pia Hall som ligger bakom recepten i boken. Hon har varit tidningen Hälsas matinspiratör i flera år och välkänd bland många gamla vegetarianer som författaren till den klassiska boken Vego Paradiso.

Uppslag från boken om årstid, sommar med fakta på vänster sida, på höger en mängd småbilder i runt format över vilka recept som finns med i det kapitlet.

Varje årstidskapitel inleds med en översikt med fakta och alla recept i kapitlet.

Boken innehåller främst lättlagade recept där både ingredienser och tillagningssätt är tämligen enkelt och går ofta rätt så fort att laga. De är också rätter som är lätta att dubblera så att det räcker till matlåda för den som vill ha det.

Så långt bra, vad som är ett litet minus är att så många rätter innehåller ägg. Boken utger sig inte för att vara vegansk och ordet vegetarian förknippar tyvärr många med ägg- och mjölkprodukter idag. Däremot har Reklamombudsmannen tidigare fällt företag som gjort reklam för något de kallat “grönt” trots att det innehåller ägg eller mjölk.

Mjölkprodukter är inget som helst problem för någon att byta ut i recepten, det är bara att ta motsvarande produkt men växtbaserad. Ägg kan däremot vara lite krångligare beroende på maträtt och kan behövas några tester så där kan den ovane bli lite brydd.

Förutom detta är det en mängd recept som är riktigt goda som grytor, paella, lasagne med mera. Det som kan tilläggas är dock att framför allt vårens och sommarens rätter är lite väl klena. Dubbla recepten och lägg gärna till något eller kombinera rätter för att få en mättande middag.

Omslaget till boken Fyra årstider i vegoköket

Det är strålande med en kokbok som följer årstiderna, inte bara för de som vill äta vegetariskt. Nu för tiden när det finns ett uppbåd av grönsaker och frukt från världens alla hörn året om är det inte självklart vad som är i säsong. Att lära sig mer om det och att anpassa matlagningen är en stor vinst för miljön.

Alla rätter medföljs av en näringsberäkning per portion. Många har även kompletterande information om vad som är speciellt med vissa ingredienser, om de till exempel innehåller mycket vitaminer, nyttiga fetter eller liknande. Så en får lite sådan kunskap på köpet i den här boken.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: