Är alger framtidens mat?

Mer än varannan svensk kan tänka sig att äta alger i framtiden visar en undersökning Coop låtit göra. Frågan gällde inställningen till “framtidsalternativ” som alger, insekter och laboratorieodlat kött.

Var fjärde av de tillfrågade säger blankt nej till dessa alternativ medan det dock finns intresse för alger. 56 procent kan tänka sig att äta alger i framtiden. 27 procent kunde tänka sig odlat kött, medan var femte, 19 procent, var öppna för att äta insekter.

Alger och odlat kött är mer hållbara alternativ än animalier. Att vi kommit till insikt med att vi behöver gå ifrån den köttnorm som råder för att ställa om till ett mer hållbart leverne är positivt, även för djuren givetvis. Därför känns det onödigt att söka vägen via andra djurarter än vad vi är vana vid i dag som insekter. Alger och oldat är en mer human väg att gå.

Delad åsikt om odlat kött

Just odlat kött är något som skiljer stort mellan de svarandens intresse. 48 procent bland de som är 18-29 år svarar jakande på om de kan tänka sig det medan endast 16 procent kan det bland dem över 65 år.

Odlad burgare från Impossible Foods

Odlad burgare från Impossible Foods

En av fyra tillfrågade, 25 procent, sade nej till alla alternativ. Den största öppenheten inför framtidsalternativen finns alltså hos de yngre. Män är mer intresserade än kvinnor av framtidens alternativ, enligt undersökningen. Andelen kvinnor som inte kan tänka sig vare sig insekter, alger eller odlat kött är 29 procent, jämfört med 21 procent bland männen.

Undersökningen har gjorts inför omröstningen om årets Änglamarkspris där temat är hållbar mat. Besvikelsen är därför stor då de nominerade är inriktade på animalier som lamm, musslor och fisk. Förvisso bättre än rött kött men hade givetvis varit bättre om företag inriktade på vegetabiliska alternativ premierades.

Vinnova hade nyligen en utlysning om klimatsmart protein där många av de som fick bidrag var baserade på vegetabilier. Förhoppningsvis får vi se fler intressanta alternativ framöver som kan ta oss ur köttnormen och dess klimatförstörelse.

2 kommentarer på “Är alger framtidens mat?

  1. Intressant studie! Jag skulle kunna tänka mig att äta alla tre alternativen. Vad tänker du? 🙂

    • Nja, jag håller mig nog till algerna då 🙂 Ev testa lab-kött, har dock svårt för produkter som är för lika animaliska 😉

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: