Vad innehåller de livsmedel du äter?

Vad vet du om matindustrin? Vad innehåller glass, bröd och andra matvaror vi köper och hur mycket vet vi egentligen om det vi stoppar i oss?

Ni som följer det som Mats-Eric Nilsson skriver har säkert bra koll. Mats-Eric, en av grundarna till Äkta vara och författare till flera mycket läsvärda böcker, bland andra genombrottet Den hemlige kocken och senast utgivna Saltad nota om den sorgliga utvecklingen i Sveriges restaurangkök.

Allt du velat veta

Komikern och radioprataren Fritte Fritzson driver sedan i höstas podcasten Allt du velat veta, en populärvetenskaplig podd där förra avsnittet handlade om just livsmedelsindustrin, om maten vi äter och om dess tillsatser. Här kan du höra mer om matindustrin med Mats-Eric Nilsson som guidar om allt du kanske inte vill veta egentligen men som gör att du förhoppningsvis tänker till lite mer nästa gång du köper mat.

Eller åtminstone vet vad du köper. De som tycker det är helt ok med tillsatser och förskönande omskrivningar behöver knappast ändra sina inköpsvanor men som jag ofta påpekar, mycket av detta handlar om information. Att veta att det är, inte invagga folk i falsk tro att det är något helt annat än vad det är.

Vad innehåller industriglass?

En sådan sak är glass som onekligen kan innehålla väldigt olika saker. Äkta Vara publicerade nyligen en film på smältande glasskulor. Den ena gjord av traditionella ingredienser och den andra med industriellt tillverkad glass. Skillnaden handlar bland annat om att i den senare finns ett antal tillsatser, vanligen olika former av konsistensmedel som bland annat ska göra glassen krämigare. En annan sak är att göra det möjligt att blåsa in mer luft, göra den mer hållbar och mindre känslig för att smälta under transport och förvaring.

Filmen har slagit tittarrekord för Äkta vara, se den du också om du inte gjort det:

Angående ingredienser så behövs givetvis inte omvägen via kon för att det ska bli bra. Glass på egen havremjölk och utan ägg går utmärkt. Inte heller honung behövs, på så vis får du en mer miljövänlig och vegansk glass. Här finns recept på hemmagjort vaniljglass om du är sugen, här finns några andra smaker.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: