Spaghetti med köttfärssås hör väl till en favorit hos de flesta, i synnerhet barnfamiljer antar jag. Det är gott och går väldigt snabbt att slänga ihop.
Vi kallar den dock färssås rätt och slätt just på grund av den enkla anledningen att den inte innehåller kött. Den kan vara gjord av kikärtor eller soja, här är det enkla recept vi brukar göra på vegetarisk färssås, vegan om du ser till att använda färs utan ägg. Vi köper främst Anamma som är god och helt vegetabilisk.
Recept, 4 – 6 pers
1 (stor) gul lök
2 vitlöksklyftor
olja till stekning
400 g sojafärs
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde (vi använder främst iMat)
salt och peppar
Hacka lök och vitlök, fräs mjuk i oljan. Tillsätt färsen och låt steka en stund så att det blir fin yta. Rör ner tomatpuré, krossad tomat och smula ner buljongärningen. Låt puttra ca 10 minuter. Rör ner grädden, koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Servera med din favoritpasta eller kör på klassikern med spaghetti. Krydda gärna med basilika vid servering.
Låter smarrigt! Om man vill kan man gå ut i skogen och plocka fårtickor, sedan kan man förvälla dessa, hacka och använda istället för sojafärs. Gott, billigt och lokalproducerat! Toppen, helt enkelt! Kram Maja
Tack för tipset Maja! Vilken bra idé. Får se om jag får tillfälle till det då. Låter perfekt för alla svampplockare!
Pingback: Fyra av tio barnfamiljer vill äta mindre kött | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 28 augusti | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 9 oktober | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 22 januari | Vego Eco
Pingback: Nyhet, växtbaserad färsk färs | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 23 april | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 11 juni | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 10 september | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 21 januari | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 25 mars | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 22 mars | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 31 maj | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 8 november | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 13 december | Vego Eco