Birka lanserar vegansk meny

Avlånga serveringstallrikar med chokladcreme, hallon och halloncrispflaarn på

Birka Cruises som erbjuder kryssningar mellan Stockholm och Mariehamn satsar på att bli mer hälsosamma och hållbara och lanserar en vegomeny som är helt vegansk.

Företaget är miljöcertifierat och M/S Birka är ett av världens mest miljöanpassade kryssningsfartyg. För att bli än mer hållbara och även rikta fokus mot hälsoaspekten kommer de som i ett led att möta efterfrågan på vegoalternativ att erbjuda den första helt veganska kryssningsmenyn i Sverige.

Detta är gjort i samarbete med kocken Maximillian Lundin som bland annat skrivit kokboken Miljödieten. En bok som rekommenderas varmt, recension på den finns här med den enkla uppmaningen “Läs!”.

Vid en pressträff i veckan presenterade Maximillian tillsammans med Birkas kökschefer Glenn och Markus menyn och berättade om samarbetet och hur arbetet har sett ut fram till denna lansering.

Maximilian häller sås över maträtt i köket på Birka

Det har hållits kurser för 40 kockar på Birka för att lära dem mer om vegetarisk matlagning. Där har insikten om hur mycket det går att göra med vegetabilier kommit och att det inte handlar om att plocka bort delar från den animaliska menyn utan att laga goda och mättande rätter som står sig själva.

Det första resultatet från detta är en meny bestående av långgrillad zucchini i rökmarinad, kikärtspani med dill och spiskummin och slutligen sorbet på hallon till dessert. Det som används för att göra det krämigt och möta problemet med att det ofta är för lite fibrer i mat – absolut inte proteiner – är att använda t.ex. blötlagda valnötter som mixade gör det krämigt. Sås kokad med rotfrukter gör att den får känslan av att vara redd.

Grillad zucchini skuren på längden lagd på vitt fat med böncrème och picklad rödlök ovanpå

Maximilian påpekade att grönsaker är unika medan kött är kött. Kockarna som nu fått insyn, kundskap och nya idéer för att laga mer vegetariskt verkar helt ha förstått det och var väldigt positiva till hur stora möjligheter det finns med vegetarisk matlagning.

Desserten har dock inte Maximilian varit särskilt inblandad i då han lagar mat utan socker, vill använda sig helt av naturligt fruktsocker istället. Detta har inte gjorts här men samarbetet fortsätter och alternativ kommer säkert att presenteras framöver.

Halloncrisp petas bort med kniv från bakplåtspapper på plåt. Framför står en tallrik med chokladcreme och hallonsorbé som ska garneras blir crispen

Det är verkligen ett lovvärt initiativ av Birka. Ett självklart sådant kan tyckas, så många som av olika skäl vill äta vegetariskt borde utgöra en grund för alla restauranger att laga det. Men även sett till företagets inställning till hållbarhet och hälsa gör att fler bör tänka som Birka för att ta sitt samhällsansvar.

Denna meny är starten, kommande steg är att ta vidare kunskap och inspiration till övrig personal så att det inte stannar hos kockarna. Det kommer även ske en översyn även av frukosten, det handlar ju om att få in mer av det vegetariska i alla sammanhang. Detta är vad Vego Eco brukar puscha särskilt för, göra det enklare och mer vardagligt. Det blir mer inkluderande vilket borgar för att fler testar. Utan den möjligheten blir det knappast av, dessutom bidrar en högre synlighet till att det inte upplevs som något annorlunda vilket är viktigt för att få fler att känna det naturligt att testa.

Maten från menyn var både god och vacker och med detta lyft lär det bli långt trevligare att resa med Birka som vegan. En bra start att ta in en person som Maximilian som inte enbart fokuserar på själva matlagningen utan bidrar till att få in ett större tänk hos personalen gällande det vegetariska. Uppskattade samtalen med kockarna lika mycket som maten, det finns så mycket värderingar och normer kring mat och genom samtal i positiv anda finns det stor potential att få till den förändring vårt klimat så innerligt behöver. Bra initiativ, ser fram emot att följa den här utvecklingen.

En grillad, rund zucchinibit på vitt fat med böncrème och picklad rödlök ovanpåGrillad zucchini skuren på längden lagd på vitt fat med böncrème och picklad rödlök ovanpå

3 kommentarer på “Birka lanserar vegansk meny

  1. Pingback: Långgrillad zucchini i rökmarinad | Vego Eco

  2. Pingback: Frasig kikärtspani med Côte d’Or-sås, vegan | Vego Eco

  3. Pingback: Sorbet på hallon med chokladcrème | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: