Afrikas största vildmark Selous hotas av tjuvjakt och exploatering

Lejon ligger ner i gräs

En kampanj för att rädda världsarvet Selous i södra Tanzania har startats av WWF. Av 120 000 elefanter finns bara cirka 15 000 kvar idag. Om inget görs riskerar elefanterna att utrotas till 2022.

Selous är Afrikas största viltreservat med ett spektakulärt djurliv. Men en allt större tjuvjakt och exploatering från gruvor, gas och olja hotar nu området.

Selous Game Reserve är Afrikas största viltreservat på 50 000 kvadratkilometer, en yta lika stor som Danmark, och utnämndes till Världsarv 1984. Reservatet är känt för sin mångfald av arter och större däggdjur. Men dessvärre hotas nu det som varit ett paradis för elefanter, bufflar, flodhästar och Afrikas största lejonpopulation på cirka 5 000 djur. Till exempel finns bara 50 spetsnoshörningar kvar jämfört med cirka 3 000 i början på 1980-talet.

Tre elefanter sedda framifrån efter varandra på sandmark som yr av stegen

Afrikansk elefant (Loxodonta africana) i Amboseli National Park. Kenya, Africa

Den illegala jakten var i början småskalig, men den eskalerade kring 2010 då den togs över av kriminella nätverk.

– De stod för finansieringen och skötte mutor, och gav killarna i byarna bra betalt för att döda elefanterna, säger Allan Carlson.

Utmaningen är gigantisk och som ett stöd i kampen mot tjuvjakten har svenska WWF bidragit med 13 drönare och fler är på väg. WWF stöttar parkvakterna med utrustning, utbildar bybor som sampatrullerar med parkvakterna och hjälper lokalbefolkningen att utveckla byskogsbruk och odla grödor som ger bättre avkastning.

WWFs kampanjsida finns mer att läsa om vad de gör för att rädda området. En global namninsamling pågår för att skydda viltreservatet och WWF kräver krafttag från beslutsfattare både i Tanzania och i världen mot tjuvjakten. Här kan du skriva under namninsamlingen.

Lämna ett svar

%d