Sjögräs som framtidens livsmedel

Bröd i fyra lager med tomat och baconliknande innehåll. Två tomater till vänster om smörgåsen

Pasta eller sjögräs? Det är frågan nu när nya livsmedelsprodukter utvecklas och får allt mer intressanta sammansättningar gällande både smak och konsistens och kan bli förvillande lika andra produkter.

Det finns mer än 10 000 tillgängliga arter sjögräs vilket gör att detta kanske kan vara svaret på framtidens livsmedelssystem. Det hoppas Willem Sodderland på som har grundat företaget Seamore som tillverkar olika sjögräsprodukter. Senaste produkten från företaget är världens första sjögrästortillawrap.

Seaweed pasta, bacon, wraps & bröd…

Seamore grundades 2015 efter ett Willem Sodderland hade beställt en sjögrässallad på en restaurang och trodde att han hade fått pasta. Utifrån detta bör startades sedan företaget baserat på en produktidé, ett sjögräs som såg exakt ut som en grön tagliatelle. Den lanserades som “I sea pasta” och efter det kom “I sea bacon”. Ett sjögräs som efter stekning blir förvillande likt bacon men utan “de mättade fetterna, den ekologiska mardrömmen eller grisdödandet”.

En tallrik med en tagliatellerätt, pastan är grön och gjord av alger

I sea pasta pesto, foto Jan Wischnewski, Seamore

Nu satsar Seamore vidare på lansering av sjögrästortillawraps och sjögräsbröd, båda produkterna innehåller 50 procent sjögräs. Företaget har för avsikt att ersätta så många vardagsprodukter som möjligt med sjögräsprodukter. Riskakor, hummus och andra produkter håller på att testas.

Potentialen för sjögräs är enorm, om det odlades sjögräs på ett område dubbelt så stort som Portugal skulle det ge tillräckligt med protein för hela världens befolkning. I alla fall om du ska tro Seamore och det är anledningen till att de ser sjögräs som en helt ny livsmedelskategori. Nu återstår att få konsumenter och detaljhandel också att upptäcka detta. Potentialen borde finnas, Seamores produkter har vunnit flera internationella priser för hållbarhet, smak och innovation.

– Vanligtvis skulle man inrikta sig på en eller två kategorier, men vi siktar mot många olika kategorier samtidigt. Vi tror på att omge konsumenterna med sjögräsprodukter, för olika tillfällen och olika typer av måltider. Detta kommer att visa på tillämpningsbredden och mångsidigheten och betona hur enkelt sjögräs kan bli ett vardagslivsmedel, säger Willem Sodderland, grundare av Seamore.

Ny teknologi och utmaningar

Det finns väldigt lite kunskap om hur sjögräs beter sig i olika processer, hur det reagerar och förenar sig kemiskt med andra ingredienser. För att ersätta vete med en havsgrönsak på ett effektivt sätt skapade Seamore en helt annan typ av deg. Efter sex månader hade de skapat ett recept som innehåller 50 procent sjögräs. Nu strävar de efter att använda de unika egenskaperna hos sjögräs för att ta vara på andra fördelar med produkterna, som lägre fett, mindre gluten, mer protein och även köttliknande strukturer.

“I sea bacon” finns nu tillgängligt i Sverige i en del Coop-butiker och det arbetas för ytterligare breddad distribution. Är du nyfiken, be din handlare att ta in produkterna, använd din konsumentmakt!

Turkos och rosa förpackning med I sea pasta och bacon

SparaSpara

En kommentar på “Sjögräs som framtidens livsmedel

  1. Pingback: Nyheter från VegMe som passar för grillen | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: