Årets semla är en Semlos

Semlos med ett paket vispgrädde

Semmelsäsongen är här och nu har en av årets trendsemlor presenterats, Semlos. Det bästa av allt – den är vegansk! En semla som är helt rätt i tiden med andra ord.

Många gånger har det upprepats, vegotrenden är inte längre en tillfällig trend, den har blivit en naturlig del av vardagen. Årets semmelnyhet sätter fint nog ner foten för att markera detta ytterligare. 

Bakom initiativet står kocken Louise Johansson som i samarbete med Fazer Aito tagit fram sin semmelvariant. Semlos är en vegansk blandning av langos och traditionella semmelsmaker som toppats med en havrevisp.

För den som inte känner till Louise Johansson var hon den första vinnaren av Sveriges Mästerkock och 2019 den enda kvinnliga finalisten i Sveriges mest prestigefyllda tävling för professionella kockar, Året Kock. Det var vid ett tillfälle när hon stod på Lindholmen Street food-marknad i Göteborg och serverade en lite mer klassisk variant av langos som idén kom. 

Fazer Aitos bidrag till Året semla är gjord på en klassisk langos med en kardemumma och den havrebaserade vispbara Fazer Aito Oat for Whipping. Receptet hittar du längre ner.

Fri från palmolja

Grädden fungerar bra i alla typer av recept som ska ha en vispbar grädde och har fint nog fått sig receptuppdatering. Den innehåller inte längre någon palmolja vilket är något som konsumenter har efterfrågat och nu har Fazer lyssnat på det. Det nya receptet är en blandning av kokos- och rypsolja som används för att göra vispen tillräckligt vispbar och ett skum som håller.

Utöver den här uppdateringen på grädden passar företaget på att lansera ytterligare två vispbara nyheter. Det är två havreprodukter, den ena med smak av kakao och den andra karamell. Låter verkligen gott! Ser fram emot att testa dessa nyheter och givetvis måste en ge sig på att baka Semlos.

Semlos med olika gräddsmaker

Recept på Semlos

Den här semlan är en hybrid med langos och avnjuts bäst med en sås med smak av choklad eller kola.

Cirka 5 semlos
250 ml vispgrädde, tex valfri Fazer Aito Oat for Whipping, naturell, choklad eller kola
2 tsk florsocker

Semlosdeg
25 g margarin
2 tsk nystött kardemumma
1/2 dl strösocker
2 dl havredryck
10 g jäst
4 dl vetemjöl + 1 dl vetemjöl till utbakning 
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 l olja till fritering

Mandelmassa
100 g mandelmassa
2 msk Fazer Aito Oat for Whipping naturell
1 tsk nystött kardemumma
1 krm salt

Semlosdeg
Smält margarin, kardemumma och socker i en kastrull och häll i havredryck. Värm tills vätskan är fingervarm, cirka 37°C.

Smula jästen i degbunke/hushållsmaskin och häll i vätskan. Tillsätt mjöl och bakpulver och knåda degen cirka 8–10 minuter för hand eller på låg hastighet i en köksassistent i cirka 5 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 1 minut. Plasta bunken och låt jäsa i 30 minuter.

Mandelmassa
Dela mandelmassan i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser till en tjock kräm, lägg i en spritspåse.

Servering
Vispa valfri Fazer Aito Oat For Whipping till lagom konsistens och lägg i en spritspåse.Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fem jämna bitar. Låt jäsa i cirka 10 minuter. Värm oljan till 160°C i en stor kastrull. Forma en langos genom att dra ut degen och fritera i oljan i cirka 3 minuter. Vänd bröden efter halva tiden och lägg upp på ett fat med hushållspapper så överflödigt fett försvinner. Spritsa först på mandelmassa sedan valfri ”Fazer Aito Oat For Whipping” och pudra över florsocker. Strö över lite nystött kardemumma.

3 kommentarer på “Årets semla är en Semlos

  1. Pingback: Smaksatta växtbaserade dessertsåser | Vego Eco

Lämna ett svar

%d