Z:as färspaj

Färspaj i vit pajform

Vårt koncept med Veckans sallad har givit mersmak hos barnen och de kommer nu med fler idéer på egenkomponerade maträtter. Verkligen trevligt, det var ju en av de saker vi hoppades uppnå med det hela, att de själva blir mer engagerade i matlagningen.

Ena sonen ville kort efter vårt införande av detta laga en egen paj gjord baserad på färs. Jag har aldrig någonsin gjort det och hade därmed ingen input alls att ge. Så detta att ”barnet gjort själv” och en vuxen i själva verket bidragit med en massa, så är det verkligen inte i detta fall. Förutom pajdegen, som jag berättade om hur jag brukar göra.

Vi har nu gjort pajen flera gånger, helt efter sonens idé och den är verkligen god. Här är hans recept:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g margarin
2 msk vatten

Fyllning:
1 gul lök
olja till stekning
300 g sojafärs
1 dl matlagningsgrädde/iMat
1 dl chilisås
salt och svartpeppar
riven ost

Hacka ihop mjöl och margarin, tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform och grädda i 225°C i 10 minuter.

Hacka löken, fräs den mjuk i oljan. Tillsätt sedan färsen och fräs några minuter tills färsen är färdigstekt. Häll i grädde och chilisås, låt koka upp. Smaka av med kryddor och häll sedan fyllningen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost och sedan in i ugnen, grädda i 225°C i cirka 25 minuter.

Mycket enkelt och gott! Servera på buffébordet eller som varmrätt med sallad och bröd till.

Tänk på att använda mjölkfri grädde, ost och margarin för mjölkallergikers, veganers, djurs och miljöns skull.

SparaSpara

5 kommentarer på “Z:as färspaj

  1. Pingback: Jordgubb- och hallonsmoothie | Vego Eco

  2. Pingback: Klämdag blev bakdag | Vego Eco

  3. Pingback: Veckomeny 10 juli | Vego Eco

  4. Pingback: Veckomeny 26 mars | Vego Eco

  5. Pingback: Veckomeny 5 november | Vego Eco

Lämna ett svar

Upptäck mer från Vego Eco

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa