En cocktail till barnen

Nä, vem vill ge dem det? Vare sig det är den cocktail man traditionellt tänker på som en alkoholhaltig dryck eller den som blivit mer aktuell sista tiden, nämligen den med kemikalier. Själv har jag faktiskt förknippat ordet cocktail med kemikalier sedan jag såg den otroligt sevärda filmen Underkastelsen vilket jag nämnt här tidigare. Och nu har även Naturskyddsföreningen gett sig ut på denna stig och uppmanar oss att tänkta på vad vi utsätter oss för. Och det är inte lite dessvärre. Kolla in deras nya kampanjfilm:

 
De flesta är nog rätt så medvetna om att det finns mycket gifter omkring oss, men kanske inte hur allvarliga konsekvenserna kan bli pga denna cocktaileffekt. Och inte heller hur mycket man faktiskt kan göra för att minska på dem i sin egen vardag. På kampanjsidan finns en del tips på vad du ska tänka på vid graviditet, för dina barn, när du städar etc. En del av dessa kan tyckas självklara men en reminder kan alltid behövas och jag hoppas att de flesta tänker på detta. Om ni inte gjort det förr så gör det framöver.
 
Det som verkligen är det svåra här tycker jag är att få tillverkare att gå åt rätt håll. Och med risk för att låta negativ så är jag rädd att de inte bryr sig de minsta. Folk går in på leksaksaffärer, tittar på hyllorna fyllda med massa plastleksaker – det mesta bara modeskräp – och något som har förpestat miljön något kolossalt på sin väg till hyllan. Hur gör man då sitt val? Hur ska man veta vad som möjligen är bättre och hur står man emot trenderna?
 
Leksakers inverkan på miljön är något vi talar mycket om här hemma men trots det så vill barnen ha en massa ”skräp”. Och vem kan klandra dem? Med mördande reklam som det brukar heta, så vill de förstås ha samma saker som sina kompisar. Dock gör vi vad vi kan för att minimera och framförallt försöka lära dem mer om processen bakom och dess inverkan. Förhoppningsvis fastnar det någonstans och finns med dem när de blir äldre och kan fatta miljömässigt bättre miljöval.
 
Drömmen är ju att det blir som i filmen, att konsumenters val styr företag till bättre tillverkning. Hoppas kan man ju i alla fall. Och gå nu in och kolla tipsen och läs fakta. Det är onekligen skrämmande, men bättre då att läsa på och försöka göra bästa möjliga val än att sticka huvudet i sanden. Om inte annat för våra barns skull. Och allas vår framtid.
 
Åh, det där lät ju präktigt värre, men det är ju faktiskt så det är. Det är ju framförallt kommande generationer som verkligen kommer få ta konsekvenserna av vårt förkastliga leverne. Jag hoppas att Naturskyddsföreningen lyckas lika bra med denna kampanj som de gjort med Anti Scampi.

4 kommentarer på “En cocktail till barnen

  1. Pingback: Slipp bekämpningsmedel med eko | Vego Eco

  2. Pingback: Kemikalier i havre och jordgubbar | Vego Eco

  3. Pingback: Hårdare tag mot kemikalier | Vego Eco

  4. Pingback: Förkastliga leksaksautomater | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: