Ett litet steg för mänskligheten

… och djuren. Och miljön.
 
Nu har det gått en vecka och den värsta uppståndelsen från veggobesked och köttkupper i samband med Way Out West har lagt sig. Men vad som förvånade mig då är denna ovetskap om köttets påverkan på miljön. Jag förvånas ofta, men har inbillat mig att jag har haft otur att stöta på folk som är osedvanligt frånvända gällande miljöfrågor. Men med tanke på den uppståndelse som blev så verkar det dessvärre finnas stora kunskapshål att fylla.
 

Vill man läsa lite så har jag otaliga gånger tipsat om Matens Pris av Malin Olofsson och Daniel Öhman. Men annars kan denna lilla film vara en start, även om den mest fokuserar på konsumtionen i USA. Men det gör ju det hela än mer hemskt, tänk då hur det är när man lägger samman hela jordens konsumtion. Dock är det tack och lov så att USA ligger i täten för konsumtion och låt oss nu se till att den går ner, överallt. Se här och ta in lite enkel fakta.
 
 
Ingen kan väl ignorera dumheten med att det tar väldigt mycket mer resurser att föda upp djur än vad det gör till föda till människor. Kor äter mer än människor, inte långsökt väl? Eller den hemska vetskapen att det går åt tio gånger mer av vårt livsviktiga vatten av att producera kött jämfört med samma mängde vete. Att kött dessutom har negativ påverkan på vår egen hälsa, det borde väl också vara värt att tänka lite på?
 
Om alla amerikaner lät bli kött och ost en dag i veckan skulle det minska miljöpåverkan med motsvarande 7,6 miljoner bilar från vägarna i ett år. Det är inte lite. Så snälla, sluta säga att en liten sak inte gör skillnad. Se istället till att göra denna lilla skillnad då och då. Veggo en dag i veckan, det klarar alla av.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: