Växtmjölk eller komjölk – spelar det någon roll?

I dessa tider av snack kring komjölkens vara eller icke vara och dålig stämning i kyldisken kommer många frågor om alternativ men även skillnaderna. Är det någon skillnad mellan komjölk och vegetabilisk dryck för miljön? Är det naturligt att dricka komjölk? Propagandan i skolmatsalarna har ju i åratal lärt oss att vi ska dricka den…

En ko som ska producera mjölk kräver mycket energi och för att börja från början så är självfallet första steget att göra henne dräktig. Ett övergrepp som vissa ser som människans rätt som man med självklarhet gör med många djur. Att aveln dessutom har pressat fram kor som ska producera så stora mängder mjölk som möjligt orsakar problem som t.ex. enormt stor juver med inflammation som följd där detta och andra åkommor gör att djurindustrin är en stor användare av antibiotika. WHO anger antibiotikaresistens som ett överhängande hot mot mänskligheten.

Produktionen då, för att kon ska producera mjölk behöver hon givetvis äta och det gör hon i massor av t.ex. havre, soja eller majs. Bilden av kor som strövar runt på gröna ängar och nafsar på gräs är ju inte den dagliga verkligheten i mjölkproduktionen utan det är utfodring inomhus.

FN vädjar om att världen ska gå över till vegankost då en animalisk kost kräver tio gånger mer av det vi odlar än en vegetabilisk diet. Vid varje steg i näringskedjan försvinner 90 % av energin och det är anledningen till att merparten av sojan på jorden går till att föda upp kött. Att köttätare ibland anklagar vegetarianer för att vara de som orsakar skogsskövling på grund av att de äter soja är alltså galet. Även merparten av majsproduktionen har samma öde och går till djurindustrin. Totalt leder detta till att 70 % av jordens vattenresurser som är drickbart går till djur som producerar kött och mjölk samtidigt som 70 % av odlinsmarken gör det samma. Det är helt sjuka siffror och det är därför FN går ut med en så stark vädjan.

Majs miljö

2015 har kommit att kallas supermiljöåret, i december hoppas vi att alla världens länder enas om ett nytt globalt klimatavtal. Vad du enkelt kan göra för klimatet är att tänka på vad du äter, en vegetabilisk kost avger mycket mindre fotspår än en animalisk sådan. Du behöver inte göra avkall på alla dina gamla favoritrecept om du inte vill, välj bara en vegetabilisk mjölk, grädde, creme fraîche eller vad du brukar använda, det finns många olika sorter. Testa och hitta dina nya favoriter. Detta vinner alla på, natur, miljö, djur och din hälsa. Att välja en vegansk kost ger många fördelar och är hur enkelt som helst.

Lämna ett svar

%d