Vegetariskt och veganskt julbord, en jul utan skinka?

Vad gör man vid jul om man har insett vikten av att äta vegetariskt, både för miljön och hälsans skull? Och djurens, icke att förglömma? Skippar köttet givetvis, det är inte så svårt även om man sin vana trogen vill ha korv och skinka på julbordet. 

Vegetariska korvar inns det i mängder, vegetariska bullar likaså, eller veganska om man vill det. Vegoutbudet har ökats dramatiskt under hösten där både Hälsans Kök och Quorn kommit med vegetariska nyheter. Tyvärr har ingen av dessa företag korvar som är vegetariska/veganska men dock lako-ovo-vegerariska. Inte i mål men bra mycket bättre än kött är det ändå och äggfria bullar finns från Hälsans kök. Vill man vara säker på att få vegetariskt utan att behöva läsa och fundera i butiken så är Anamma och Astrid och Aporna säkra kort där alla produkter är helt vegetariska, de har både korv och bullar i sortimentet.

Julsknka AA

Vill man ha julskinka finns det lösning för det också. Nämnda Astrid och Aporna har en som är helt vegetarisk och nu lanserar även Quorn en skinka. Under namnet Quorn julspecial vill man erbjuda ett alternativ till julskinkan. Tyvärr är den ovo-vegetarisk, låt oss hoppas att de lyckats fasa ut äggen ur den produkten till nästa jul. Denna nyhet är dock glädjande på det viset att det tyder på fortsatt intresse från leverantörer att tillmötesgå en ökad efterfrågan av mer vegetariska produkter. Trist med ägg men positivt för många är att den är glutenfri. Finns till försäljning på ICA Maxi och Kvantum.

Mer julmat och tips till bakning som är vegetarisk finns det recept på här, mer matiga julrecept finns det tips på hos Vegokoll.

Uppdatering: Ursprungligen en slarvig formulering i texten där produkter klumpades ihop har nu uppdaterats då Hälsans Kök har vegetariska bullar i sortimentet. Ursäkta!

3 kommentarer på “Vegetariskt och veganskt julbord, en jul utan skinka?

  1. Fast Hälsans Köks Bullar har varit veganska/helvegetariska sedan september 😉

    • Tack Jessi för ditt påpekande. Onekligen en slarvig formulering, hänvisar ju till och med till info om Hälsans Köks äggfria. Uppdaterar det! Tack. 🙂

  2. Pingback: Grönt julbord | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: