Frukosten, den heliga klimatboven

Frukosten är helig för många. Vid en resa är frågan vad det är för frukost på hotellet ofta en av de första sakerna många vill veta. En ny undersökning visar att detta inte bara är en myt utan att frukosten är väl befäst i vår vardag.

Enligt undersökningen äter 94 procent av svenskarna frukost och så många som 82 procent av dem har aldrig reflekterat över den klimatpåverkan som den orsakar. Detta trots att animaliska produkter är det vanligaste till morgonkaffet.

Nyligen lanserade Flora ett växtbaserat alternativ och det är i samband med detta som de har gjort undersökningen. Den visar att mjölk, ost, skinka, smör och yoghurt är vanliga ingredienser i svenskarnas val av frukost. Kaffe är i topp på listan över de mest populära frukostråvarorna, som därefter till stor del består av mejerivaror. Av det som äts till frukost finns ost med hos 55 procent, smör/margarin 51 procent och fil/yoghurt 43 procent. 37 procent äter även ägg och 28 procent köttpålägg.

Förutom kaffe, är fil/yoghurt, ost, smör och mjölk också de produkter som det anges att de är minst benägna att byta ut på frukostbordet. Trots att det det numer är allmänt känt att kött- och mejeriprodukter har en stor negativ inverkan på vårt klimat är det alltså få som ifrågasätter sina frukostvanor.

“Vi ville titta på svenskarnas frukostvanor utifrån samma resonemang som de senaste åren funnits kring kött och klimat. Det visade sig att väldigt få reflekterat kring frågan och det känns därför viktigt att belysa våra morgonvanor i takt med att fler vill göra klimatsmarta matval och prova fler alternativ från växtriket”, säger Louise Bergqvist, Brand Manager, Flora.

Så hur är det då med vanorna? 36 procent av de som äter frukost säger att deras matvanor har påverkats av köttdebatten, men inte gällande frukostvanorna. Där säger nämligen hela 78 procent att debatten inte påverkat deras frukostval vilket gör den till den måltid som en är minst benägen att ändra sina rutiner kring.

Här finns det uppenbarligen en hel del att göra för att påverka och de som har vegetabiliska alternativ till mjölk, smör, ost och yoghurt satsar förhoppningsvis på information och marknadsföring. För det handlar ju inte om att ta bort utan byta till ett bättre alternativ. Enligt undersökningen kan koldioxidutsläppen mer än halveras genom att till exempel välja fågel framför skinka, margarin framför smör och havredryck framför komjölk.

Frukostundersökningen är gjord av YouGov under hösten på uppdrag av Flora som alltså passar på att belysa frågan i samband med att de har lanserat ett nytt växtbaserat smör. De vill inspirera fler att bre ett grönt alternativ på mackan och på så vis uppmuntra och vända sig till de som vill göra mer gott för både sig själv och planeten. Produkten är helt vegan och är märkt med veganlogga samt nyckelhålet på förpackningen och kan hittas i vanliga mejerihyllan.

flora_vaxt_400g

Det finns verkligen inga ursäkter för att inte ändra sina vanor. Egentligen behöver du inte det heller, du kan gott fortsätta att äta ostsmörgås och yoghurt till frukost men välj växtbaserade alternativ istället för animaliska. Det gör oerhört stor skillnad för klimatet men ingen för dig. Eller det var fel, det gör det förstås i och med att du även gör gott mot din kropp och själ genom att välja ett bättre alternativ.

Det är även uppmaningen med detta inlägg liksom allt annat som det skrivs om här, att uppmuntra och inspirera till ett mer miljövänligt och hälsosamt sätt att leva. VegoEco har inte testat Floras smör och det är inte reklam för det i sig som är syftet, uppmaningen är att välja vegetabiliska alternativ istället för de animaliska. Ju fler veganska alternativ det finns att välja på desto lättare blir det onekligen att gå över till dessa val för konsumenterna.

Det finns massor av olika yoghurtsorter att välja på, numer finns till och med vegetabilisk kvarg samt otaliga mjölkalternativ för den som vill ha det. Och osten! Du behöver inte överge den heller, det finns många goda varianter att välja på där med.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: