Vegansk avsmakningsbrunch

Rödbetstartar på rispapper med vegansk äggula, friterad kapris, dijonemulsion och dansk krasse

Att få vällagad vegansk mat på restaurang är inte längre en ouppnåelig dröm men det är långt ifrån alla som ger sig hän frågan ordentligt. Det har däremot gjorts för den avsmakningsmeny som är en uppgradering av veganbrunchen som lanserades för ett par år sedan

När Royal Park tog initiativ till att göra sina bruncher veganska gjorde de det ordentligt. På ett ambitiöst och hängivet sätt utbildades personalen, en vällagad brunch presenterades och det veganska utbudet blev därefter – fantastiskt. Nu i coronatider har brunchen fått en uppgradering.

Picklade grönsaker, puréer och chips som start i väntan på avsmakningsmenyn

I pandemitider är inte bufféer att föredra, istället valde restaurangen att göra om brunchen till en avsmakningsmeny med en åtta olika serveringar. Med picklade grönsaker och röror som välkomnade en till bords kom sedan den ena goda anrättningen efter den andra. 

Ljuvligt god libbstickabuljong följdes av en rad uppsättningar som ärtpuré med potatischips, rödbetstartar, rotselleri med vitvinssås och mycket mer. Rätterna var en fröjd både för gom och öga. Fantastiska smaker och dessutom väldigt trevligt att få smaka lite andra rätter än de som en oftast hittar på en brunch. Om en nu hittar veganska alternativ vill säga.

Libstickabiljong med kolgrillad purjolök och mandelmiso

En del nya smakkombinationer var väldigt trevliga erfarenheter som rotselleri med fänkål och bovete som var långt roligare än vad det låter. Även lite enklare saker förvånade, som den första rätten med nämnd buljong, vilken otippat var en av de godaste sakerna på hela menyn.

Grön ärtpure med ängsyra och mejram, serverad med potatischips, morotskaviar, creme fraiche, råhyvlad morot och krasseblad
Kronärtskocka med cashewsotkräm, grönkål, mynta, frisésallad, krutonger & körvel
Rotselleri med vitvinssås, minifänkål, champangeskum, rostat bovete, oxalis & chili- och äppelchips

Det var först när efterrätterna kom in som en fick lite av de mer traditionella rätter som brukar finnas på en brunch, som american pankcakes, tårta och avslutningsvis en godisbricka. Behöver jag säga hur gott det var med en kopp kaffe till detta?

Hallonmoussetarta, rabarbercoulis, råhyvlad rabarber, frystorkat hallon och citronmeliss

Rätterna varierar lite mellan de olika söndagarna då brunchen erbjuds men upplägget är detsamma, åtta rätter som serveras med eller utan tillagt dryckespaket. Då jag inte är mycket för vin höll jag mig till vatten och kan inte säga något om utbudet på dryckesfronten.

Det här upplägget gör förstås att det tar sin tid att avnjuta avsmakningesbrunchen. Jag ville givetvis kombinera detta med att besöka Recycling Lab men då ska en se till att göra det innan. Räkna med att brunchen tar hela eftermiddagen.

Det var en fröjd att sitta och inta dessa läckerheter. Avkopplingen i att kunna njuta av väldigt god och vällagad vegansk mat är tyvärr fortfarande långt ifrån en självklarhet även om utbudet blivit så oerhört mycket bättre senaste åren. En fullständigt njutningsfull söndagseftermiddag ackompanjerad av ett jazzband. Musik, mat och personal gör att jag gärna skulle tillbringa varje söndag här, så otroligt härligt och avkopplande. Var rädd att ljudnivån från ett band skull göra att det blev jobbigt, men det blev det aldrig. Tvärtom var musiken pricken över iet, oavsett vilken musiksmak en har var detta heltigenom njutning.

Tack Royal Park för ert fina bidrag till det veganska utbudet, jag hade en underbar eftermiddag! Hoppas att pandemin tillåter att detta får fortsätta erbjudas så att inte restauranger stängs helt. Även om smittspridningen givetvis måste tas på största allvar. Håll avstånd, sprita er, och var rädda om er!

2 kommentarer på “Vegansk avsmakningsbrunch

  1. Pingback: Julmat som take away och coronasäkrad utomhusservering | Vego Eco

  2. Pingback: Träffsäker streetfood nära naturen | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: