Vad är Pottermore? Ska man bli exalterad eller är det bara något framtvingat för att mjölka ur Potter-kassakon ytterligare? Visst, Potter-fan som jag är kan jag erkänna att jag kände viss sorg när jag hade läst klart sista boken och kommer att göra det än mer efter att ha sett den sista filmen. Men det betyder inte att jag vill ha något dåligt tillägg som tröst efteråt. Är det något bra på gång tro…? Nån som vet något mer om det? Enligt DN så är det inte en ny bok i alla fall, vi får väl se den 23:e.
Så underbart!!! Äntligen är det några som säger ifrån och idag görs det i ett upprop i SvD Opinion, Brännpunkt. Det är det ju massor av personer som säger ifrån men precis som det står i uppropet så tystnar det dessvärre ofta: ”Myndigheterna slätade över missförhållandena och rättssystemet visade sig totalt ovilligt att utreda djurskyddsbrotten.” De enda som fortsätter att tala om det sen är de som brukar packas in i facken djurättsaktivister och militanta veganer mm, som vill värna om djuren. Själv ingår jag inte i något av de facken men tycker ändå – vilket jag antar att de flesta gör innerst inne – att det är vidrigt när djur behandlas illa.
Att nu ”vanliga” personer ryter ifrån, som dessutom är ”kändisar” är ju toppen. Av nån märklig anledning så är ”kändisar” några som folk brukar lyssna till i större utsträckning än ovan nämnda kategorier av folk. De som skrivit uppropet är bla Per Moberg, Agneta Sjödin och Unni Drougge. Hoppas att fler hakar på detta nu.
Läs uppropet, slutet är bäst: ”Det får vara nog nu. Att rättssystemet dömer budbärarna men låter djurskyddsbrott passera gör konsumenternas makt till hoppets sista utpost. Använd den makten. Bojkotta griskött.”
Håller med, bojkotta griskött. Hur svårt kan det va?
Igår läste jag en artikel i DN som jag blev glad av. Hittar den tyvärr inte på nätet men den handlade om en kretsloppspark där man istället för att allt återvinns nu även låter folk handla där. Att man nu kan få ta tillvara på det som andra slänger är väl ändå toppen. Annars brukar det vara förbjudet att göra det. Där vi har varit och slängt har vi i alla fall fått det svaret. Bra om detta ändras.
En matig och mättande lasagne tack vare både grönsaker och färs. Inspirerad av ett recept i DN som modifierats för att få en god, vegansk variant. Resultatet har blivit en återkommande favoriträtt.
Ingredienser, 6 port:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 squash
1 röd paprika
400 g sojafärs
olja till stekning
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk chiliflakes
3 msk tomatpuré
2 paket krossade tomater
1 msk timjan
lasagneplattor
1 paket tofu naturell
riven ost
2 ½ dl matlagningsgrädde iMat
Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och tärna aubergine, squash och paprika. Stek färsen i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Fräs lök och vitlök tillsammans med chiliflakes i olja i en stekpanna ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, aubergine, squash och paprika och låt fräsa ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Häll i tomatkross och färs i grönsaksfräset. Låt koka under lock ca 15 minuter. Tillsätt timjan när ca 5 minuter återstår.
Varva sås, lasagneplattor och smulad tofu i en smord ugnssäker form. Strö över ost och häll över grädden. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 30 minuter.
DN skriver idag om att folk tycker att det är pinsamt att be om doggybag när de är på restaurang. Det är Konsumentföreningen som har gjort en undersökning där detta kommit fram. Själv så lider jag knappast av problemet då jag snarare tycker att portionerna oftast är små och därför inte lämnar mat, men jag har vänner som gör det när man går ut och äter. Tycker självklart att det är hemskt att så mycket mat slängs och hoppas att Konsumentföreningens kampanj Släng inte maten gör att detta matsvinn nu kan minska. Så alla ni som inte orkar äta upp, fråga efter doggybag när du går ut och äter.