Vego Eco

Pottermore – vad är det?

Vad är Pottermore? Ska man bli exalterad eller är det bara något framtvingat för att mjölka ur Potter-kassakon ytterligare? Visst, Potter-fan som jag är kan jag erkänna att jag kände viss sorg när jag hade läst klart sista boken och kommer att göra det än mer efter att ha sett den sista filmen. Men det betyder inte att jag vill ha något dåligt tillägg som tröst efteråt. Är det något bra på gång tro…? Nån som vet något mer om det? Enligt DN så är det inte en ny bok i alla fall, vi får väl se den 23:e.


Så länge får man väl kolla trailern och sukta efter filmen, längtar.

Distribution för filmfestivalens långfilmsstipendiat

Jag vet att jag är lite sen med det här, men vill ändå nämna det då jag tycker att det är så bra.

Tidigare i år, under filmfestivalen i Cannes, lanserade Stockholms filmfestival ett nytt långfilmsstipendium för kvinnliga regissörer. Den info som kom igår är att det inte bara täcker produktionskostnaden utan att filmen även garanteras biodistribution. Tack vare eminenta (jag vet att jag är partisk här, men jag är föräldraledig och visste faktiskt inte om detta innan) NonStop Entertainment garanteras filmen distribution i Sverige samt i övriga Norden och Baltikum.

Vi är stolta över att nu få bidra till utvecklingen av en ny generation svenska regissörer, och givetvis otroligt spända inför vem som blir den första stipendiaten” säger Jakob Abrahamsson, Distributionschef NonStop Entertainment. Jag kan bara hålla med, vem blir den första?
Mer info och intervju med Stockholms filmfestivals chef Git Scheynius finns på DN.se.

Villkoren för att söka är att man ska vara kvinna, gjort max två tidigare långfilmer och ansökan ska bland annat innehålla manus, budget och tidsplan. Ni som stämmer in på detta, sök! Go girls, go!

SvD – bojkotta griskött

Så underbart!!! Äntligen är det några som säger ifrån och idag görs det i ett upprop i SvD Opinion, Brännpunkt. Det är det ju massor av personer som säger ifrån men precis som det står i uppropet så tystnar det dessvärre ofta: ”Myndigheterna slätade över missförhållandena och rättssystemet visade sig totalt ovilligt att utreda djurskyddsbrotten.” De enda som fortsätter att tala om det sen är de som brukar packas in i facken djurättsaktivister och militanta veganer mm, som vill värna om djuren. Själv ingår jag inte i något av de facken men tycker ändå – vilket jag antar att de flesta gör innerst inne – att det är vidrigt när djur behandlas illa.


Att nu ”vanliga” personer ryter ifrån, som dessutom är ”kändisar” är ju toppen. Av nån märklig anledning så är ”kändisar” några som folk brukar lyssna till i större utsträckning än ovan nämnda kategorier av folk. De som skrivit uppropet är bla Per Moberg, Agneta Sjödin och Unni Drougge. Hoppas att fler hakar på detta nu.


Läs uppropet, slutet är bäst: ”Det får vara nog nu. Att rättssystemet dömer budbärarna men låter djurskyddsbrott passera gör konsumenternas makt till hoppets sista utpost. Använd den makten. Bojkotta griskött.”


Håller med, bojkotta griskött. Hur svårt kan det va?


Återvinn och återanvänd

Igår läste jag en artikel i DN som jag blev glad av. Hittar den tyvärr inte på nätet men den handlade om en kretsloppspark där man istället för att allt återvinns nu även låter folk handla där. Att man nu kan få ta tillvara på det som andra slänger är väl ändå toppen. Annars brukar det vara förbjudet att göra det. Där vi har varit och slängt har vi i alla fall fått det svaret. Bra om detta ändras.


Men lika bra som jag tycker att det är att sakerna kommer till användning, lika dåligt tycker jag det är att folk slänger helt dugliga saker bara för att köpa nytt. Denna hysteri med att man hela tiden ska ha nytt, nytt, nytt och renovera gång på gång trots att inget behov finns mer än människans bortskämdhet och fåfänga. När ska folk bli mer medvetna om sin konsumtion och dess miljöpåverkan?

Heja återanvändning! Om du absolut inte vill ha något som fortfarande fungerar, ge bort det till någon eller lämna till ett insamlingsställe så att det kommer till användning. Och för all del, lämna såklart det som är uttjänt till återvinning, inte i soporna.

Matkladdet…

…som uppstår när hon äter själv. Suck…

American Pancakes, äggfria – vegan

Så till dagens bekännelse. Jag har aldrig gjort American Pancakes tidigare. Jag har heller aldrig ätit några. Men så beställde min underbara son det till lunch imorgon så då var det bara att se till att göra några. 

Googlade för att hitta något bra recept men trots äggfri sökning så kom bara ägg-recept upp. Frågade då matproffsen Björn Vegankrubb och Cecilia flickan & kakorna om råd men de hade faktiskt inte något på lager, så jag kanske inte är helt ensam om att inte äta denna rätt så ofta. Gick dock in på Vegania vilket jag kanske kunde räknat ut från början skulle ha ett recept. Så just nu står jag och steker enligt receptet där. Har provsmakat en med agave och tycker den var god. Men som sagt, eftersom jag aldrig ätit några tidigare så vet jag ju inte om jag lyckats bra eller inte, då jag inte har något att jämföra med.

American pancakes vegan

Funkade inte att länka till just den receptsidan, men du hittar det genom att klicka på recept och sen på Dessert & godis, där hittar du massa gott. Bland annat detta alltså (men jag gör på havremjölk):

Recept (från Vegania)

Amerikanska pannkakor, tjocka, fluffiga pannkakor att servera med lönnsirap eller färsk frukt.

2 ½ dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk bakpulver
1 nypa salt
2 ½ dl sojamjölk
2 msk olja

Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Häll i sojamjölk och olja och vispa ihop till en slät smet. Värm upp en stekpanna, olja lätt och häll i knappt 1 dl av smeten. När du ser bubblor på ytan på pannkakan, efter ca 2 min, vänd med en stekspade. Grädda andra sidan till fin färg.

Morgonbakning, frallor och brödkakor

I morse bakade jag frallor och medan jag hällde upp lite mjölk till min morgonlatte så la jag märke till ett recept på paketet som jag tänkte att jag kunde passa på att testa när jag ändå hade ugnen på.

Frallorna har jag bakat ett par gånger bara för att det verkade så väldigt enkelt enligt receptet, och de kallas för just ”Lata sommarfrallor”. Och de är vansinnigt enkla! Jag har ändrat lite, lite grann. Har istället agavesirap i, tar hälften så mycket salt och har kryddat med 1/2 tsk kummin. Och så gör jag 12 stycken, de blir lite väl små annars tycker jag. Så här blir receptet då:

Recept, sommarfrallor 12 st:
1/2 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 msk agave
1 tsk salt
1/2 tsk kummin
12 dl rågsikt

Rör ut jästen i det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt olja, agave, salt, kummin och rågsikt. Kör några minuter så att degen blandas ordentligt. Täck med en handduk och ställ i kylen över natten.

Sätt ugnen på 225°C på morgonen. Ta fram degen och häll ut den på mjölat bakbord. Knåda den inte, häll bara på mjöl på den och skär i 12 bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Det jag helt impulsivt valde att baka och nu googlade fram för att kunna delge er receptet med är Brödkakor med solrosfrön. Där står det dock att man ska göra dem runda (och att man ska strö över havregryn, hade ju blivit finare). På mjölkpaketet som jag gick efter står det ”bred ut till två tunna kakor” och van efter vanligt kakbak så blev det i min värld på längden vilket är vanligast då man bakar småkakor och sedan skär i bitar.

Mina blev rätt mjuka men lilla tyckte väldigt mycket om dem ändå, hon har ätit som en galning nu till lunch. Jag hade inte flytande margarin, utan smälte vanligt men jag har svårt att tro att det skulle göra sån skillnad. Kanske var för mycket morot är jag rädd. Nåja, huvudsaken det blev uppskattat.

SparaSpara

Garmin GTU 10 GPS-tracker

Har kollat in en ny GPS-tracker från Garmin som verkar vara en väldigt smidig liten sak. Nu när man har barn är det självfallet dem som man ständigt oroar sig för men minns när jag hade motorcykel för några år sen och kunde knappt sova av rädsla för att någon skulle stjäla den. Då skulle jag haft en sån, kanske skulle lugnat mig lite. Nu har jag istället båt, men kan inte påstå att jag är lika orolig för den. Oron för en sak kan nog aldrig hamna på den nivån igen nu när man har barn, känns snarare larvigt att jag ens känt så. Men att kolla sin barn så här, är det ok? Som extra skydd när de inte är så gamla? Inte för att spionera, utan för att försäkra sig om att de inte försvinner iväg när de är små, men så stora att de precis får börja vara ute själva?


Nu har jag i alla fall ansökt om att få vara testpilot för en. Om jag har turen att få bli en så kommer vi förstås att testa den på barnen. Men även båt och stöldbegärliga verktyg min man har kan ju få vara värd för den. Vi får väl se, finns ju många användningsområden. Man kanske skulle smyga dit en på svärmor så att man vet när hon är på ingång. Ha ha!

Lasagne med grönsaker, färs och tofu

En matig och mättande lasagne tack vare både grönsaker och färs. Inspirerad av ett recept i DN som modifierats för att få en god, vegansk variant. Resultatet har blivit en återkommande favoriträtt. 

Ingredienser, 6 port:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 squash
1 röd paprika
400 g sojafärs
olja till stekning
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk chiliflakes
3 msk tomatpuré
2 paket krossade tomater
1 msk timjan
lasagneplattor
1 paket tofu naturell
riven ost
2 ½ dl matlagningsgrädde iMat

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och tärna aubergine, squash och paprika. Stek färsen i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.

Fräs lök och vitlök tillsammans med chiliflakes i olja i en stekpanna ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, aubergine, squash och paprika och låt fräsa ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Häll i tomatkross och färs i grönsaksfräset. Låt koka under lock ca 15 minuter. Tillsätt timjan när ca 5 minuter återstår.

Varva sås, lasagneplattor och smulad tofu i en smord ugnssäker form. Strö över ost och häll över grädden. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 30 minuter.

Lasagne vegan grönsaker, färs och tofu
Tänk på att kontrollera ingredienserna i lasagneplattorna och använda växtbaserad mjölk och ost för att få en vegansk lasagne utan ägg och mjölk.

Våga be om doggybag

DN skriver idag om att folk tycker att det är pinsamt att be om doggybag när de är på restaurang. Det är Konsumentföreningen som har gjort en undersökning där detta kommit fram. Själv så lider jag knappast av problemet då jag snarare tycker att portionerna oftast är små och därför inte lämnar mat, men jag har vänner som gör det när man går ut och äter. Tycker självklart att det är hemskt att så mycket mat slängs och hoppas att Konsumentföreningens kampanj Släng inte maten gör att detta matsvinn nu kan minska. Så alla ni som inte orkar äta upp, fråga efter doggybag när du går ut och äter.


Konsumentföreningen har tagit fram en video med Dogge för att belysa detta med att folk tycker att det är pinsamt:


Tyvärr tycker jag den är mer pinsam än frågan i sig. Men det är jag kanske ensam om.
På kampanjsiten kan man även ladda ner en guide där det finns tips om hållbarhet, storlekstabeller och en del annat man kan ha nytta av.


Det man kan undra är varför man nödvändigtvis ska kalla det doggybag? Är det ett så vedertaget uttryck i Sverige? Det kan jag dock leva med, engelska eller svenska känns oviktigt i sammanhanget. Hoppas istället att detta kommer att ge resultat.