Att vara snäll mot sin kropp

Igår var jag på ett frukostseminarium arrangerat av Shenet som handlade om att vara sann mot sig själv är en grund och näring. Det pratades om makt, ett ord som för många är negativt. Tror dock att merparten av de som tycker det är av det kvinnliga könet, värt att tänka på. 

För mig är makt positivt, om att ha kontroll. Kontroll över sin vardag och situation. Har en inte det, vare sig det handlar om jobb eller annat så mår en i regel dåligt. Men att hålla allt i balans, att ha makt över sin situation, är inte alltid helt lätt. Det är ju många faktorer som spelar in. En del som kan vara svårare att påverka, en del lättare. Hälsan är den senare. På ett sätt.

Det är du själv som kan ta makten över den. En kropp under stress och negativ påverkan reagerar negativt, det är knappast nyheter för någon. Vad hälsokonsulten tipsade om var det klassiska; tänk positivt, andas, sov – viktigaste timmarna är klockan 22–05. Att motionera, dricka vatten och att äta ordentligt. Du ska undvika raffinerad mat och istället satsa på att laga den och att äta grönsaker, proteiner och bra fetter.

Var snäll mot din mage

Magproblem togs upp och ett allmänt skratt bröt ut när frågan ställdes om några kände till IBS. Tycker det är sorgligt att det är så att det är så allmänt vedertaget att folk har problem med magen och sedan trycker i sig mjölkprodukter. I senaste numret av Kurera är det flera sidor om magproblem, det är tyvärr många som lider av det. Men tipsen både där och igår är de klassiska; ”undvik modern mat som halvfabrikat och mjölk, kroppen är inte skapt för det”.

Nej, precis. Jag äter ofta onyttigt, det vet alla som känner mig och följer mig här, fika är en enorm last för mig. Så det handlar inte om att klanka ner på andra eller döma, men en behöver ha lite självinsikt. Jag vet att jag inte kommer att gå ner i vikt så länge jag har ett så stressigt liv som jag har just nu och samtidigt trycker i mig kladkaka efter kladdkaka. Men det är mitt val och då kan jag inte klaga. Och jag tycker inte de som konsumerar mängder med komjölksprodukter och har magproblem heller ska göra det. Det är det valet som en gör. Om du häller i dig några flaskor vin och blir berusad, ska en tycka det är konstigt då? Nej, du måste ta konsekvenserna för sin egen konsumtion.

Låt dina sinnen vara med

Avslutande talare var Lisen Sundgren som bland annat skrivit Lisens indiska spa, en bok som innehåller massar av mysiga tips på avslappnande behandlingar och naturliga kroppsprodukter. En bra källa till recept på till exempel ekologiska schampon och krämer med mera.

En annan sak Lisen påpekade var att det en gör med händerna även påverkar sinnet. Att laga maten istället för slänga in färdig sådan i micron kan ha större inverkan än bara själva näringsskillnaden. Kroppen brukar ju ha en fantastisk förmåga att påverka oss till det som vi kan behöva extra av, att vi blir sugna på något visst när vi har brist på det ämnet till exempel. Det är kanske därför handarbete och bakning har blivit så populärt nu? Vi behöver göra något sånt som kontrast mot vår industrialiserade vardag.

För mig är det nog så. Jag skulle vilja baka mer än vad jag gör, och det är inte bara för att äta, jag kopplar av när jag gör det, tycker om att få lukta på mitt nybakade bröd. Men visst njuter jag av att äta det också…


Som jag nämnde inledningsvis så var detta ett frukostseminarium. Jag brukar när jag ska på sånt fråga innan om det kommer att finnas något vegetariskt så jag vet om jag kan äta eller behöver se till att hinna äta hemma först. Det hade jag inte gjort denna gång. Trots det så var det den bästa frukost jag någonsin fått i liknande sammanhang. Det var helt underbart gott! Det var smörgås med hommus, sojayoghurt med frön och färska blåbär samt en Green smoothie. Ljuvligt gott! Och kaffe förstås. Tack för det, mycket gott och trevligt.

En kommentar på “Att vara snäll mot sin kropp

  1. Pingback: Green Smoothie | Vego Eco

Lämna ett svar

%d