Sluta slänga – gör en pizza enligt pizzamodellen


Nu går Lantmännen ut med en kampanj för att uppmana folk att slänga mindre mat. Oerhört trevligt när det görs sådana satsningar, för ett tag sedan var det Konsumentföreningen som uppmanade oss om samma sak. Att mat slängs är helt galet. Som jag nämnt tidigare i ett inlägg så slängs det 72 kilo mat per person och år. I Lantmännens formulering säger de att var femte matkasse slängs. Var femte. Smaka på det, skrämmande. Det finns massor man kan göra istället för att slänga. Till att börja med planera och börjar det bli gammalt, frys in eller använd till storkok, smoothie eller vad som kan passa beroende på ingrediens. Även små mängder kan användas till t.ex. barnmat om man har små familjemedlemmar. Eller gör pizza! 

Det är alltså pizzan som är i fokus i Lantmännens kampanj och alla som vill kan bidra med sin egen pizza. Här kan ni ladda upp bilder om ni vill vara med. 

Pizzan enligt Lantmännen är enkel: ta ut en deg, banka ut, släng resterna på den istället för i soporna och sen in i ugnen. 

Enkelt alltså, och inte konstigare än så. Kom igen nu, tänk på vad ni köper och ät upp det ni väl släpar hem. Bjud in grannarna om det blir på tok för mycket kvar som riskerar att bli gammalt så får ni lite fin grannsämja på köpet. 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: