Fula grönsaker, kastas eller ätas?

Förra veckan belystes problemet med matsvinn här på Vego Eco med uppmaningen att tänka på hur man handlar och att se till att konsumera all mat för att minska matsvinnet. Idag tar även DN upp frågan där man samtidigt tar upp aspekten av producenternas enorma svinn. 

Den enorma mängd mat som slängs är givetvis totalt vansinne. Tidigare i höstas tipsades här om hur man i Frankrike börjat sälja ”fula” grönsaker, grönsaker som annars skulle sorterats bort och slängts. Där påtalar man vikten av att det är både billigt och bra för planeten och man planerar nu för att utöka med även fula ostar i sortimentet. Att det i den rika delen av världen slängs hundratal kilo mat per person är förstås helt oförsvarligt. 

Handlare brukar motivera detta med att det är konsumenterna som är petiga och inte vill ha frukt och grönsaker med minsta skada. Men detta beror ju på i vilket sammanhang det är. Att betala samma pris för en grönsak med ärr på, som konsumenten upplever som skadad, till samma pris som en ”perfekt” vara tar såklart emot. Men om man kan välja att köpa dessa varor till ett något lägre pris så är det nog många som skulle göra det. Jag köper mycket hellre dessa varor än ser att de går till spillo. 

Om man kunde köpa större mängder grönt tack vare lägre pris på det som ändå inte kommer att synas skulle man på detta sätt kunna ha råd att unna sig saker man kanske inte gör idag. Inte många väljer att göra sina egna tomatsåser på dyra förstklassiga tomater när man kan köpa färdig på burk för några kronor. Jag köper gärna kilovis med frukt och grönt och gör grytor, såser och smoothies på. Här är det snarare bra om de är ordentligt mogna och skavanker gör då ingenting. Som Nicholas Chabanne berättar, en frukt kan ha fått märke av hagel och det lämnar då ett ärr. Frukten producerar ännu mer sötma och blir ännu godare för att läka angreppet men äret blir alltså kvar. Så en potentiellt godare frukt men för ögat inte perfekt. 

Enligt artikeln i DN idag så har inga svenska livsmedelskedjor planer på liknande försäljning. Tragiskt. Jag är helt övertygad om det finns intresse. Och är det inte även en ansvarsfråga? Mängder av mat ska inte slängas för att naturen har råkat orsaka ett märke. 

Exempel på fransk annons för ”fula” grönsaker.

3 kommentarer på “Fula grönsaker, kastas eller ätas?

  1. Pingback: Förbud att slänga mat | Vego Eco

  2. Pingback: Äntligen knasiga grönsaker | Vego Eco

  3. Pingback: Willys skänker mat för att minska matsvinn | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: