Willys skänker mat för att minska matsvinn

Som Vego Eco tidigare har berättat om har Frankrike genomfört flera åtgärder för att minska matsvinnet. Knasiga grönsaker säljs istället för att ratas bort samt att man infört en lag som förbjuder franska livsmedelskedjor att slänga mat. Nu följer Willys efter här i Sverige.

Lågpriskedjan Willys inväntar inget förbud av att slänga mat utan väljer att själva ta upp kampen mot matsvinnet genom att samarbeta med lokala välgörenhetsorganisationer över hela landet. Målsättningen är att 200 ton mat ska gå till välgörenhet istället för att slängas.

Nästan två av tre svenskar (63 %) tycker att det mycket viktigt att vi minskar vårt matsvinn och fyra av tio (41 %) är beredda att själva bidra genom att slänga mindre mat i soptunnan nästa år. Detta enligt en undersökning som TNS-Sifo gjorde på uppdrag av Axfood i slutet av förra året.

Det kan tyckas marginellt huruvida man slänger mat men många bäckar små. Varje år slängs mer än 60 000 ton ätbar mat i bara i svenska livsmedelsbutiker. Helt vansinnigt givetvis! Nu ska Willys bli en föregångare när det gäller att minska svinnet i butikerna, till exempel genom smarta beställningssystem och noggranna rutiner för hantering.

Att slänga mat är inte försvarbart, varken ur ett miljömässigt, socialt eller ekonomiskt perspektiv, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.

Willys minskar matsvinn

Arbetet är redan igång i ett tiotal orter till exempel Visby, Östersund och Ystad. Under 2016 trappas satsningen upp och i slutet av året är målet att cirka 50 butiker ska ha etablerat samarbeten med lokala hjälporganisationer.

Vilken blir nästa livsmedelskedja att följa efter? I Stockholm finns sedan slutet av 2015 Matmissionen vilka Willys är en av leverantörerna men som får mat från flera olika butiker och säljer dem billigt till personer som lever i ekonomisk utsatthet. Coop tog i höstas steget att börja sälja knasiga grönsaker istället för att låta dem slängas. 

Orter där Willys skänker mat:
Stockholm (Älvsjö, Haninge, Huddinge) Stadsmissionen / Matmissionen
Göteborg, Frälsningsarmén
Jönköping, Stickans kamratförening
Ystad, Frälsningsarmén
Märsta, Svenska kyrkan
Piteå, LP-kontakten
Malmö, Skånska Stadsmissionen
Älmhult, Fontänhuset
Staffanstorp, Skånska Stadsmissionen
Östersund, Frälsningsarmén
Södertälje, Pingstkyrkan

2 kommentarer på “Willys skänker mat för att minska matsvinn

  1. Pingback: (Kli)mat-smart, att vara smart med mat | Vego Eco

  2. Pingback: Minskad klimatpåverkan med förnybart bränsle | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: