Minska matsvinnet med knasiga grönsaker

Maten har en stor roll gällande vår klimatpåverkan. Den orsakar bland annat stora utsläpp och kräver mycket vatten. Det är därför viktigt att ta vara på den mat som produceras, matsvinnet är en oerhört provocerande och onödig negativ faktor.

Detta uppmärksammas tack och lov mer och mer. Fler blir medvetna och ämnet får större plats i media. I P1 vetenskapspradions miljöprogram Klotet har man tagit upp detta och talar där både om vikten om att hushålla med den mat vi köper, att man inte ska slänga i onödan. Lukta och smaka istället för att bara gå efter datumet som står på förpackningen.

Men industrin är även den en stor bov i dramat. Där har somliga nu börjat gå åt rätt håll genom att sälja knasiga grönsaker. Man talar även om reglerande lagar vilket kan låta drastiskt men kanske är det vad som behövs för att verkligen sätta fokus på detta. Det har man gjort i Frankrike där man efter kampanjen med fula grönsaker även infört förbud för butiker att slänga överbliven mat.

Köp inte mer än vad du kan äta, frys in, gör matlådor etc. Och säg till din butik att hänga med i dessa viktiga frågor, att de också ska ta sitt ansvar. Fler tips och inspiration gällande matsvinn kan du läsa här och lyssna gärna på Klotets avsnitt för vidare pepp.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: