Minska klimatpåverkan, delta i #lunchvego

Flertalet gånger sista tiden har vi kunnat ta del av att vegotrenden växer sig allt starkare. Många väljer vego för miljöns skull vilket är välbehövligt. För att ytterligare stärka trenden lanserar Naturskyddsföreningen #lunchvego för att inspirera fler att äta mer vegetariskt.

Den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet ungefär lika mycket som bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör tillsammans. För att uppmuntra till att ta klivet till att istället äta vegetariskt för att minska denna påverkan ordnas en tävling där den som deltar i #lunchvego har chans att vinna en matkasse värd 695 kronor.

“Vi lanserar lunchvego som begrepp för att vi vill få fler att välja klimatsmart mat. Det krävs inte att man blir eller kallar sig vegetarian eller vegan, det räcker med att äta lite mer mat utan kött och välja kött med omsorg för att göra stor skillnad. Många är dessutom duktiga på att välja bra kött i butiken, men gör inte lika medvetna val när de äter på restaurang” säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Så varför ska man välja lunchvego? Naturskyddsföreningen har listat några anledningar. Främst handlar det om koldioxidutstläppen. Att byta ut 100 gram nötkött mot motsvarande mängd protein från baljväxter sparar 1,9 kg i koldioxidutsläpp. Om 100 personer byter ut lunchköttet mot lunchvego skulle det betyda en besparing på 190 kg i koldioxid. Det motsvarar 130 mil i bilresor.

Om fler väljer vego oftare blir det ännu lättare att göra bra val. Fler restauranger kommer att öka sitt vegoutbud vilket ger godare och mer varierat utbud och det blir dessutom billigare för dig när du byter ut köttet mot ekologiska grönsaker och baljväxter.

Tävlingen då? Det är enligt Naturskyddsföreningen bara att välja en bild på din klimatsmarta lunch, beskriv vad det är du äter och varför det är klimatsmart. Lägg sedan upp bilden på Instagram och tagga bilden med #lunchvego. Har du privat konto funkar det inte, då kan du ladda upp den direkt på www.smergy.se/lunchvego .

Lämna ett svar

%d