Vego Eco

Citronkaka

Gjorde en citronkaka förra veckan och har nu fått frågan om receptet. Kul att den blev uppskattad, alla barn gillade den verkligen! Så här kommer det:

Citronkaka, ingredienser:
150 g smör
1,5 dl vatten
1,5 tsk husk
2 dl socker
0,75 dl grädde (iMat)
saft och skal från 1 citron (även till glasyren)
3 tsk bakpulver
3 dl mjöl

Glasyr:
1,5 dl florsocker
(citron)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vatten och husk och koka upp. Tag från plattan, häll över i en bunke och vispa ett par minuter. Tillsätt socker och vispa någon minut till. Blanda ner grädde, smör, hälften av citronsaften och skalet. Vispa ett par minuter till. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner till en jämn och fin smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna.

Blanda florsocker och andra hälften av citronsaften till en smidig glasyr. Bred glasyren över kakan och strö över strimlat skal.

Jag passade med denna kaka på att inviga den fina bakform jag fick i julklapp av mina barn. Det är onekligen trevligt med fina kakor. Denna har de köpt på Lagamati där de har en del fina bakgrejer.


Auberginegratäng

Gratäng i glasform

Auberginegratäng med krämig sås, passar utmärkt med ris eller potatis och en sallad till. Använd mjölkfria alternativ för vegansk gratäng.

Ingredienser, 4 pers.
1 aubergine
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 förpackning/burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
2,5 dl iMat/matlagningsgrädde
1 tsk No Egg
salt och peppar
olja
riven ost

Sätt ugnen på 225°C. Skiva auberginen och salta. Vattna ur den, går fint att göra en snabbvariant genom att lägga skivorna hushållspapper medan du förbereder resten.

Koka upp grädden i en kastrull och låt det sjuda en stund. Hacka under tiden löken och fräs i olja. Häll på krossade tomater, tomatpuré och buljongärning och låt koka ca 5 minuter. När grädden har kokat ihop, rör ner No Egg.

Torka av auberginerna och stek någon minut på varje sida i lite olja. Lägg dem sedan i en form, varva med tomatsåsen. Häll sist på gräddsåsen och strö över riven ost. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter, tills den fått fin färg.

Dags att äta?

Nu är ”bäbin” 7,5 månader och jag tänkte att hon kanske skulle börja äta… Har försökt ett gäng tillfällen men det går inget vidare.

Jag har försökt att entusiasmera både mig och henne genom att göra lite mer barnmat med förhoppning om att hon ska fatta grejen. Fint och gott i alla fall. Men hittills tyvärr inget som hon har uppskattat.

Ärter och morötter.

Potatis, broccoli och majs.

Testade även med rån för första gången idag, men det gick lika dåligt det. Hon fattar noll av att det är ätbart. Ja, ja. Hon lär sig väl så småningom antar jag…

Kött på förskolan! Veganer inte önskvärda…

Så har jag då haft mötet med förskolechefen med anledning av min son som är vegan sedan en tid tillbaka. De hade kallat till mötet för att reda ut situationen. Det är nämligen inte tillåtet att vara vegan enligt dem. ”Hur ska vi lösa detta…?”

Förskolechefen sa att de inte tyckte att detta var lämpligt och som grund för detta fanns bland annat en rekommendation att barn inte bör vara veg. Hon berättade vidare att hon nyligen varit på ett intressant seminarium med en dietist som hade specialiserat sig på barn och vegetarisk kost. Dietisten berättade att de noga följt barn en tid och kommit fram till rekommendationen att de inte ska tillåtas vara veganer. Anledningen: det är för jobbigt.

Lathet bakom veganförbud

Visst är det chockerande? Det de hade kommit fram till var alltså att det var inte några problem för barnen ur hälsosynpunkt, utan det är jobbigt för personalen då de måste tänka efter lite extra för att veta att barnen får i sig det de behöver. Så anledningen till att man inte är tillåten att rata djur grundar sig alltså i lathet. Skrämmande tycker jag.

En annan aspekt är också den att man verkar ta för givet att barn automatiskt får i sig ”allt man behöver” bara för att man äter djur. Konstigt tänk tycker jag, då det knappast kan vara en självklarhet. Detta får mig att tänka på en artikel som jag i höstas läste på Minplanet.se som tog upp samma sak. Du kan läsa den här.

Jag har vänner vars barn också valt att inte äta animalisk kost. Det är kanske inte helt vanligt att små barn gör detta val, bland annat på grund av ännu outvecklat konsekvenstänkande, men de som gör det ska väl ändå inte straffas? Vare sig en väljer detta för djurens, miljöns eller bådas skull måste väl barnen snarare uppmuntras, inte straffas, när de tar så pass mogna beslut själva.

Barn får ta med sig matlåda till förskolan

Hur som helst så var vi ju tvungna att hitta en lösning på ”problemet” och den lösningen blev matlåda. Så nu kommer jag att stämma av med köksansvarig på förskolan vilken mat de ska servera kommande vecka för att skicka med min son liknande vegmat. Jag vill dock tillägga att den köksansvariga är underbart tillmötesgående och gullig i detta ärende, det är ju inte hennes fel vilken linje som förmedlas ”uppifrån”.

Som avslutning kan jag citera den något negativa dietisten jag kom i kontakt med då jag ringde upp gällande min son: ”gör han detta frivilligt?” Jag hade svårt att svara på den frågan med trevlig röst.

Brödbak

I helgen blev det en hel del bakning som för många andra gissar jag. För en gångs skull kom jag ihåg att förbereda på kvällen genom att göra i ordning deg som fick jäsa över natten. Det är ju på morgonen det är extra gott med nybakat.

Jag brukar alltid försöka planera mitt bakande (och matlagning) så långt det går för att i mesta möjliga mån förbruka så lite el som möjligt. Jag satsade därför på att baka lussebullar och två sorters bröd med olika lång jästid för att de skulle vara klara för gräddning när det tidigare brödet är färdiggräddat. Alltså kunna grädda alla tre i en följd utan att behöva värma upp ugnen vid mer än ett tillfälle eller behöver ha den stående på i onödan. Detta brukar jag tänka på även när jag lagar mat. Min man tycker jag är lite extrem ibland, då kan man ju baka i det oändliga om ugnen ändå är på…
Det blev till slut surdegsfrallor, som jag verkligen gillar – en lite grövre variant på grovt rågmjöl samt en enkel variant av vörtkavring samt de självklara lussebullarna förstås.

Mitt problem efter bakningen är alltid detsamma: att försöka sluta äta. Det är det svåraste!

En start

En liten presentation om mig och varför…

Min tanke med denna blogg är bara att få dela med mig och att ibland även kunna få en diskussion med vänner och likasinnade gällande olika ämnen som berör mig.

Jag kommer att skriva om filmer och annat inom kultur och media som jag upplever har berört mig, detta som privatperson och inte för mitt arbete.

Som småbarnsmamma kommer ämnen rörande barn och barnuppfostran att dyka upp. Och tankar kring föräldraskapet som såklart kan behövas stärkas ibland när barnen trotsar. 😉 Jag har fyra barn, födda -02, -05, -07 och -10.

Jag tycker mycket om att baka och hoppas på att kunna bidra med tips ibland, bakar mycket matbröd men även fikabröd. Både gällande bakning och matlagning så är det recept som gäller för mig, inte så mycket improvisation – men ibland så! Detta gör att jag säkert kommer att få möjlighet att tipsa om andra som har bra recept att bidra med. Allt jag bakar och lagar sker helt utan mjölk- och äggprodukter då både jag och en av mina söner är veganer.

En sak som jag tänker på ständigt och som absolut kommer att bli omskriven här är miljön. Jag hoppas att jag kan få andra att tänka mer miljövänligt och dra sitt lilla strå till stacken. Hjälplösheten i detta stora arbete känns ibland enorm, men det blir ju inte bättre för att man struntar i det ”för att ingen annan heller bryr sig”. Att köra strutstaktiken känns enormt beklämmande och sorglig. En liten start från mig så får vi se vad det tar vägen. Tiden och inspirationen lär få bestämma över hur mycket det kommer att skrivas här. 😉